реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Зарплата у конвертах не проходить

Питання дотримання вимог чинного законодавства при виплаті заробітної плати постійно перебуває в зоні особливої уваги податківців міста. Головним напрямком їхньої роботи є виявлення, руйнування схем ухилення від оподаткування та упередження отримання тіньових доходів. Вони активно протидіють цьому загрозливому явищу для економіки держави.
Громадяни мають знати, що держава захищає їхні соціальні та матеріальні інтереси лише на величину трудового внеску, тобто легально отриманої зарплатні та сплачених податків та внесків до соціальних фондів. Легально виплачена заробітна плата - це, перш за все, найпростіший засіб вирішення існуючих соціальних проблем – виплата лікарняних, компенсації у випадку втрати працездатності, страхування на випадок безробіття.
Вміло замаскована вигода керівника чи власника не викликає занепокоєння у пересічних громадян. Прикро усвідомлювати, що отримавши зароблені гроші, молодь навряд чи замислюється про своє майбутнє. Переступивши закон, роботодавці підштовхують до цього й своїх працівників, спокушаючи можливістю приховати зарплату від оподаткування й замовчуючи про можливі наслідки.
Заробітна плата в «конверті» позбавляє працівника одержати зароблену пенсію за віком, адже ця сума прихована від оподаткування і на неї роботодавець не нараховував внески до Пенсійного фонду. До того ж до страхового стажу зараховується лише період, пропорційний сплаченій сумі. Тому, відпрацювавши календарний рік, можна «заробити» лише кілька місяців трудового стажу. Можна зважити, що «зекономиться», і що по-справжньому втратиться.
Хочеться порадити: при влаштуванні на роботу найманим працівникам потрібно поцікавитися не тільки розміром зарплатні, а й варто запитати, як саме такі кошти будуть виплачуватись, і чи здійснюватимуться відповідні відрахування.
Нагадуємо керівникам підприємств, установ та організацій про неприпустимість випадків виплати заробітної плати в «конверті», а громадянам бажаємо бути обачними і не дозволяти нечесним роботодавцям наповнювати свої кишені за ваш рахунок.
Якщо вам відомі такі випадки, повідомте про це за тел. 652809.
Відділ масово-розяснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові



Теги:заробітна плата, конверт


Читайте також



Коментарі (0)
avatar