реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Замість лісосмуг - пеньки

Замість лісосмуг - кілометрові ряди пеньків. В одному з районів Чернігівщини (Городнянському) приватна фірма масово рубає багаторічні берези та дуби. Місцеві мешканці обурені - мовляв, під виглядом аварійних дерев, вивозять звичайні. А на папері - все законно. Як таке можливо, розбиралася Поліна Спасенко.

"Тут осьо на йому стоїть сорт - другий сорт…"

Юрій показує маркування на зрубаних стовбурах. Поблизу його села Бутівка колишня лісосмуга тепер акуратно розфасована на стоси.

"По їхніх документах - це перерослі і аварійні дерева, а фактично це - сорт фанери", - розповідає Юрій Мих, житель села Бутівка.

"Іще три місяці тому тут росли берези. На всі два кілометри лісосмуги, активісти знайшли лише одне аварійне дерево. Ось воно - досі лежить на узбіччі. Інші ж вивезли у невідомому напрямку", - розповідає Поліна Спасенко, кореспондент.

Щонайменше 10 кілометрів таких вичищених лісосмуг нарахували місцеві жителі у Городнянському районі. Працює приватна фірма. Причому усі дозволи на вирубування має. Їх видала сільрада, за розпорядженням райадміністрації. В РДА ж наполягають: усе законно.

"Чому незаконно? В нас районною радою прийнятий тимчасовий порядок з видалення дерев. Відповідно до цього, працювала комісія. Було видано розпорядження, на підставі якого сільська рада скликає сесію, і депутати приймають наступне рішення - робити це, чи ні. Вже сільська рада підписує всі договори з підрядниками", - розповідає Світлана Ященко, голова Городнянської райдержадміністрації.

На якій підставі рубають дерева, ще й в такій кількості - зацікавились у Городнянській міськраді. Цього року території з лісосмугами мають увійти до складу місцевої громади.

"Дозволи є, але законність надання цих дозволів сумнівна. Лісосмуги сьогодні на балансі ні в кого не знаходяться. Вони знаходяться за межами населеного пункту", - розповідає Андрій Богдан, міський голова Городні.

Скільки дерев встигли вирубати і яка сума збитків, тепер підраховує обласна екологічна комісія. А місцевим жителям лишається тільки спостерігати за наслідками вирубування.
"Дорогу перемітає і видує ґрунт із поля. Вони ж саджались для цього, для захисту полів", - пояснює Юрій Мих, житель села Бутівка.

В поліції розпочали слідство.

"Допитуєм посадових осіб, які причетні - надавали дозвільні документи. Открыто уголовное производство по 364 статье "Зловживання владою і службовим становищем посадовими особами"", - пояснює Віктор Приходько, начальник Городянського відділу поліції ГУ НП у Чернігівській області.

А доки правоохоронці та чиновники з'ясовують, хто винен і що робити, фірма і далі рубає дерева.
Телеканал «ІНТЕР» 15.03.2017

P.S. від ГО "Городнянська районна люстраційна комісія". Небайдужі жителі с. Здрягівка забили в набат 9 березня, написавши заяву в поліцію. 12.03.18 р. на їх звернення підключились громадські активісти, які виїхали на місце події, зафіксували на фото та відео, інформували обласне управління охорони навколишнього середовича, озвучили проблему на обласному телебаченні, врешті подали заяви до поліції, за якими порушено два кримінальні провадження. І тільки на пятий день А.І. Богдан зібрав "круглий стіл" на якому висловив свою стурбованість. Як для нового господаря території дивна оперативність...

Андрій ЖАДЧЕНКО



Теги:городня, Здрягівка, вирубування лісосмуг, Андрій Жадченко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar