реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Пам'яті Андрія Жадченка: він був справжнім

Сьогодні в Городні ховають Андрія Жадченка. Він загинув 3 січня в боях біля Кліщіївки на Донеччині.

"Він був таким, що тільки його позиція і все. Андрій був справжнім - жив за девізом "Якщо не я - то хто?", - каже його однокласниця, редакторка газети "Новини Городнянщини" Світлана Томаш.

... Коли чернігівська "Просвіта" у кучмівські 90-і, безгрошівно бартерні, виграла грант на проведення семінарів - як вчителям повернути невиплачені зарплати, звісно, серед райцентрів для проведення семінарів я вибрав і Городню, у якій працював колись зразу після школи. І на семінар прийшов учитель фізкультури, натоді ще російськомовний, Андрій Жадченко. Запам'ятався різкістю і вуглуватими рисами лиця. Вчителі - назагал люди боязкі, послушні, і надії, що скористаються напрацюваннями нашими та підуть в суд по свої гроші, було мало. Андрій пішов. І виграв суд. І отримав великі на той час гроші. Думаю, відтоді він не тільки став відомим всій Городні, але й почався його усвідомлений шлях до українства.

Зрештою, невипадково його мама, теж вчителька - Людмила Іванівна стала головою відродженого у Городні товариства "Просвіта".

Андрій за президентства Ющенка не випадково стає заступником голови районної державної адміністрації. Після 5 років роботи у владі вже без посади створює ГО "Городнянська люстраційна комісія". А в 2015 році добровольцем йде на фронт, що тоді звався АТО. З початком Широкої війни, коли тільки кац... зійшли з Городні - пішов у військкомат. У грудні, менше як за місяць до загибелі, встиг отримати орден "За мужність" III ступеня.

... Співчуваю Людмилі Іванівні Жадченко, матері героя, у непоправній втраті. Без чоловіка лишилася дружина, без батька син Антон, без діда - дві маленькі внучки. Похоронять Андрія на кладовищі "Піски".
Йому було і вже так і лишиться - 52 роки. Він був справжнім. Українцем.

Василь ЧЕПУРНИЙ

Фото з сайту "Чернігівський монітор"



Теги:Андрій Жадченко, російсько - українська війна, городня, Світлана Томаш


Читайте також



Коментарі (0)
avatar