реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Законопроект «Про внутрішню торгівлю» спрямований на розорення малого бізнесу та селян

У Верховній Раді України зареєстровано урядовий законопроект № 9443 від 10 листопада 2011 р. «Про внутрішню торгівлю». Основні новації законопроекту зводяться до наступних положень:

1). Провадити торговельну діяльність у магазинах площею понад 200 кв. метрів можуть лише суб’єкти господарювання, які застосовують загальну систему оподаткування.

2). Торгувати свіжим, охолодженим та замороженим м’ясом (зокрема птиці, свинини, яловичини, телятини, баранини), рибою, молоком та молочними продуктами дозволяється тільки у стаціонарних об’єктах торгівлі, на ринках та ярмарках з продажу сільськогосподарської продукції за умови забезпечення належного санітарного стану.

3). Інтернет-магазин як компанія, що займається дистанційною торгівлею, зобов’язаний мати офісне приміщення. За порушення цього припису компанії штрафуватимуть у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

4). Перелік товарів, які продаються з нестаціонарних об’єктів (автолавки) визначається центральними органами влади.

5). Державним органам дозволяється втручатися у питання укладення договорів зокрема щодо правил оренди торговельного місця, граничний час для розрахунків між постачальником соціального товару та продавцем.

УНП виступає проти розгляду цього законопроекту в парламенті, оскільки:

1). Внутрішня торгівля приносить третину надходжень до бюджету та забезпечує майже 20% ВВП. За висновками експертів, у разі впровадження цього закону в дію відбудеться падіння товарообігу у сфері роздрібної торгівлі до 8%. Цей сектор економіки остаточно буде загнано в тінь.

2). Десятки тисяч селян-одноосібників втратять доходи через заборону торгівлі м'ясом, молоком та молокопродуктами в інших місцях, крім магазинів та ринків.

3). Малі підприємці-продавці втрачають можливість працювати на торгових площах більших за 200 кв.м. Тим самим буде практично заборонена торгівля на площах великих торгових центрів, супермаркетів, підземних переходів. Тисячі людей знову ж таки втратять роботу і можливість отримувати хоча б будь-який дохід.

4). Підприємцю на спрощеній системі оподаткування забороняється вести торгівлю і орендувати приміщення площею, більшою за 200 кв. м., що напряму суперечить Податковому кодексу, який визначає вибір системи оподаткування (загальної чи спрощеної) в залежності від обсягів доходу, а не торгівельної площі, яку використовує підприємець.

5). Виробники власного товару, що продають його дистанційно через Інтернет змушені будуть згортати своє виробництво, оскільки закон вимагає для них наявність офісних приміщень і складів. При цьому, немає чітких вимог до цих приміщень. Як показує практика такі вимоги встановлюються підзаконними актами. Таким чином, створюється чергова бюрократична годівниця, а підприємця змушують до дачі хабарів.

6). Фактичне усунення з легального ринку малих підприємців-продавців може мати наслідком зростання цін на «домашні» продукти харчування.

УНП вимагає зупинити ухвалення цього закону, оскільки він завдасть шкоди всім без виключення. Головною функцією малого бізнесу є створення робочого місця і конкурентного середовища, що позитивно впливає на ціну товарів широкого вжитку. Проте, «проффессіоналли» заради надприбутків готові й надалі розорювати мале підприємництво, селян, плодити безробіття та зубожіння.
Закликаємо громадськість, патріотичні політичні сили та місцеві ради разом поховати чергову антинародну законодавчу ініціативу.


Прес-служба Чернігівської обласної організації УНП





Коментарі (0)
avatar