реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

За правилами московського чистописанія

Вкотре відчув подих самоцензури у наших молодих істориків, що досліджують період Другої світової війни в Україні, насамперед різні аспекти німецького адміністрування.

Наприклад Анастасія Шешеня "нарила" в Чернигові цікавезні матеріали про першу музичну школу у Ніжені. Її відкрили у місті відразу по втечі комуняк - восени 1941 року.

На двох аркушах передмови до воїстину скандальної збірки документів в журналі "Ніжинська старовина" (2019) пані Шешеня 13 разів вжила слова "окупація" - в різних варіантах.

Для чого? Щоб притлумити власний ментальний шок, що німці дають дозвіл на відкриття музичної школи навіть не в Райхскомісаріяті Україна, а офіційно у прифронтових територіях Чернигівщини. Міська управа Ніженя фінансує цю школу - духові інструменти, скрипка, фортепіяно, віолончель і навіть ... балет! Може там до десятка зморених окупацією дітей? Та ні, вже у першому півріччі 127 учнів, переважно до 13 років.

Прикметно, що за 20 років попередньої московської окупації в Ніжені так і не було створено музичної школи, а за місяць німецької - вуаля!

Серед документів діяльності Ніженської музичної школи привернула увагу скрупульозна інструкція 1943 року, коли німецька влада вимагала приміщення усіх шкіл для розміщення відступаючих союзних військ (німці, італійці, угорці).

Як з'ясувалося, інвентар школи не зазнав на цьому етапі жодних втрат - усе акуратно переміщено на завчасно підготовані німцями склади. Відтак ніхто не спав на роялях і не ходив у них по великому - як то було прийнято у військ московських, що в наступні роки займали простори від Ніженя до Потсдама.

Не знаю шо там зараз із музичною освітою у Ніжені, але навряд чи теперішні школи ведуть свою історію від "золотого вересня" 1941 року. Бо инакше б довелося без кінця, мінімум 13 разів, писати слово "окупаційна", "окупований", "окупована".

Так колись вимагав протокол московського документописання у 18 і навіть 19 століття: якщо пишеш про щось і треба згадати гетьмана Івана Мазепу, вживалася форма "бивший гетьман ізмєннік Мазепа". І скільки разів пишеш про нього - не смій скорочувати.

Бивший. Гетьман. Ізмєннік. Мазепа. Бившая. Музична. Школа. Нємєцко. Фашистскіх. Окупантов.

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:німецька окупація, Шешеня, Ніжин, Ростислав Мартинюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar