реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Z-звіт, X-звіт: забудькуватість обтяжена штрафом

Випадок з практики: підприємство роздрукувало Z-звіт, але забуло підклеїти до книги ОРО...

Порядок реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок, затверджений наказом ДПА України від 01.12.2000 р. № 614, розроблений на виконання Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», поширюється на книги ОРО і розрахункові книжки, що використовуються суб'єктами господарювання при здійсненні розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, крім розрахунків при здійсненні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

При використанні РРО до документів звітності належать, зокрема, Z-звіт, X-звіт, які роздруковуються цим РРО. У цих звітах вказано їхнє призначення, а саме:

X-звіт – денний звіт без обнулення інформації в оперативній пам'яті. Для РРО, у X-звіті яких не зазначається інформація про операції «службове внесення» або «службова видача» сум готівки, X-звіт означає сукупність X-звіту та будь-якого іншого звіту, де зазначено суми за цими операціями;

Z-звіт – денний звіт з обнулення інформації в оперативній пам'яті із занесенням її до фіскальної пам'яті РРО. Для РРО, у Z-звіті яких не зазначається інформація про операції «службове внесення» або «службова видача» сум готівки, Z-звіт означає сукупність X-звіту та Z-звіту, при цьому першим виконується X-звіт.

Отже, невиконання щоденного друку фіскального звітного чека або його незберігання в книзі ОРО призводить до застосування фінансових санкцій у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
До речі, з початку року працівниками відділу контролю за суб’єктами господарювання, що здійснюють розрахунки у готівковій формі податкової інспекції міста, проведено 817 перевірок. У 413 підприємств встановлені порушення. Нараховано штрафних санкцій на суму 6,5 млн.грн.

Юрій Романченко, начальник відділу контролю за суб’єктами господарювання, що здійснюють розрахунки у готівковій формі ДПІ у м. Чернігові




Теги:документи звітності, купівля-продаж, Z-звіт, іноземна валюта, ДПІ, X-звіт


Читайте також



Коментарі (0)
avatar