реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

З'їзд "Просвіти" переноситься...

Офіційна версія - через епідеміологічну обстановку. Ну, нехай...

Насправді ж ситуація така, що кілька обласних "Просвіт" виступили проти проведення з'їзду.

Позицію чернігівської "Просвіти", яка першою назвала з'ъзд незаконним, фактично - приватною ініціативою Мовчана- Нестерчука, і відмовилася посилати делегатів, ми писали.

Не стала посилати делагата на з'їзд Сумська обласна організація. Відмовилися посилати делегата і дніпровці. Ось позиція дніпропетровської обласної "Просвіти": "Згідно статуту товариства всеукраїнський з‘їзд може бути проголошений лише рішенням головної ради товариства. Ухвала головної ради від 10 грудня, на яку посилається розпорядження про скликання позачергового з’їзду, не містить згадок про скликання позачергового з’їзду з питань внесення змін і доповнень до статуту. Таке рішення не було винесене на голосування засідання Головної ради 10 грудня. ...Копію проекту нового статуту товариства нами було отримано лише 30 січня. Нам потрібний час, щоб ознайомити просвітян Січеславщини з цим проектом статуту, зробити фаховий юридичний висновок щодо його змісту і сформувати нашу консолідовану позицію щодо його прийняття".

Миколаївська обласна "Просвіта" виступила проти проекту Статуту від Мовчана і запропонувала розробити альтернативний, за яким кожна обласна організація матиме статус юридичної особи і Київ не зможе гальмувати нашу роботу.

Проти незаконного з'їзду виступили також запорізькі і тернопільські просвітяни. Тому і ... "епідеміологічна ситуація"...

Нагадаю, що рада чернігівського обласного товариства "Просвіта" імені Т. Шевченка ще 16 грудня минулого року запропонувала створити робочу групу для вироблення змін до Статуту, як того вимагає нове законодавство. Заява була оголошена заступником голови обласної "Просвіти" Миколою Шкурком 10 грудня на Головній раді Всеукраїнського Товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка. А команда сивочолих дідів київського керівництва вирішила йти на випередження і бігом скликала з'їзд для кулуарного (один делегат від області!) ухвалення сьогоднішнього зацементованого стану бездіяльності всеукраїнської "Просвіти". Та - не склалося поки що... Бо - епідемія!

Василь АВДІЙ



Теги:Павло Мовчан, чернігівська Просвіта, Миколаїв, Єгор Гуськов, ВУТ Просвіта, Микола Шкурко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar