реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Встановлено батьківщину отамана-письменника Юрія Горліса-Горського

28 травня у Житомирі у престижному житомирському кінотеатрі “Україна” відбулася демонстрація кінострічки Романа Коваля та Олександра Добровського “Юрій Горліс-Горський”. У залі переважала молодь, але можна було помітити і багатьох громадсько-політичних діячів Житомира і Житомирщини, журналістів провідних газет. Був присутній і борець за волю України, багатолітній політв’язень Сергій Бабич.
Розпочав вечір кобзар Тарас Силенко піснею “Про братів-отаманів Соколовських та сестру їхню Марусю” – про звитяжних борців, які на всю Україну уславили волинське козацтво та волинську землю.
Представляючи фільм, Роман Коваль сказав: “Фільм “Юрій Горліс-Горський” – це 98 хвилин напруженої інтелектуальної праці глядача, це 98 хвилин пізнання нашої трагічної історії, наповненої щасливими моментами. В центрі фільму – людина невисокого зросту, але високого духу, високої напруги почуттів, хороброї до нестями, доброї до своїх і жорстокої до чужих. На думку мого товариша Петра Билини, головний висновок фільму полягає в тому, що “до ворога ми повинні ставитися так само непримиримо як і Юрій Горліс-Горський, а до товаришів – толерантно, як і він”.
Роман Коваль розповів про нові факти біографії Юрія Горліса-Горського, зокрема звернув увагу, що у фільмі Юрій фігурує як хорунжий Армії УНР, насправді він поручник. Це вже після виходу фільму на екрани з’ясував прилуцькмй історик Віктор Моренець. Він знайшов кілька цікавих документів, що стосується долі Юрка Городянина (справжнє прізвище). Тепер з’ясовано точне місце його народження. Це не Полтава, як стверджували деякі документи, а с. Демидівка Полтавського повіту, тепер Решитилівського району Полтавської області.
У російську армію Юрій Городянин вступив добровільно 1916 року. В Українській армії із 1917 року. Служив у Богданівському полку, полку Чорних запорожців та Кармелюцькому полку. “Старий богданівець”, “старий запорожець”, – такі визначення фігурують у документах. У них зазначено, що Юрій Городянин весь час перебував у боях з ворогами України, в яких відзначився як “войовничий, енергичний та відважний старшина”. Ось уривок з характеристики, яку дав Юрію його командир: “Під час наступу на Деникинців поручник Городянин з 6-ма козаками був послан в м. Ольгополь і його околиці в розвідку, – довідавшись, що в Ольгополі є 30 (90?) чоловік Деникинців, які напоготові стоять на площі, він з козаками на рисях влетів в цю товпу ворога, почав рубати, наслідком чого було двоє зарубаних, останні панічно утікли, залишивши три ранених”. Ось такий був майбутній письменник!

Після перегляду фільму виступив Валерій Колосівський, голова Житомирської обласної організації “За Україну”. Він високо оцінив діяльність Історичного клубу “Хорлодний Яр” у вихованні та плеканні нового покоління борців за волю України і виявив бажання бути причетним до цієї справи. А заступник голови обласної організації ВО “Свобода” Надія Мудренок зауважила, що на прикладі життя Горліса-Горського виховувалося не одне покоління українських патріотів. “Його “Холодний Яр” надихав Степана Бандеру та Роману Шухевича”, – сказала вона.
Кобзар Тарас Силенко високо оцінив видання книжки Історичного клубу “Холодний Яр”, адже вони допомагають плекати патріотичні українські родини, виховувати дітей у дусі войовничого українського патріотизму. Наприкінці вечора Тарас Силенко виконав “Пісню про отамана Зеленого” та пісню на слова Степана Руданського “Із-за гори, із-за кручі”.

Україно, Україно, моя рідна мати,
Чи ще довго над тобою будуть панувати?..

Може, знову розв’яжуться зав’язані руки
Може, знову дзвенітимуть козацькі шаблюки!

Демонстрація фільму “Юрій Горліс-Горський” відбулася завдяки сприянню колективу кінотеатру “Україна” та особисто Сергія Сухомлина. Ініціатор культурної акції – голова Житомирської обласної організації ВО “Свобода” Сидір Кізін.
А козацькі шаблюки таки дзвенітимуть!

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”





Коментарі (0)
avatar