реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Всі розсекречені документи Галузевого державного архіву СБУ про Голодомор в «Інтермеццо»

Вперше слово Голодомор на позначення штучного голоду в Україні 1932–1933 рр. е використав у передмові до роману «Жовтий князь» (1963 р.) український письменник з США Василь Барка. В Україні вперше голод 1932-1933 років почали визнавати лише в 1988. Того року письменник Олекса Мусієнко вжив слово «Голодомор», яке швидко стало загальноприйнятим в українській публіцистиці, а з неї перейшло і до наукової історичної літератури.
26 листопада в Чернігові у Культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» проведено презентацію книги «Голодомор 1932-1933 в Україні за документами ГДА СБУ». Анотований довідник – спільне видання Інституту історії України, Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського Національної академії України, Галузевого державного архіву Служби безпеки України та Центру досліджень визвольного руху. Воно побачило світ у листопаді цього року.
У Чернігові презентацію нового документального видання про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні організували Чернігівська обласна організація «Просвіти» імені Тараса Шевченка та Культурно-мистецький центр «Інтермеццо».
У вступному слові модератор, керівник сектору інформації та зв’язків КМЦ «Інтермеццо» Олександр Ясенчук поінформував, що примірники цього анотованого довідника про Голодомор передадуть обласним бібліотекам, вищим навчальним закладам обласного центру, у бібліотеки Ніжина і Прилук, органам влади.
– Знаково, що це видання вийшло у Львові, – зазначив він, – регіоні, де не було голоду. В ті часи, населення західноукраїнських земель намагалося допомогти своїм братам зі Сходу: збирали продовольство, проводили інформаційну компанію серед закордонних країн, де розповідали про Голодомор. Традицію продовжено і в наш час коли сучасна влада не те, що не заперечує, але не заохочує ці дослідження.
Відомий чернігівський дослідник Голодомору і краєзнавець, викладач Інституту історії, етнології та правознавства імені Олександра Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Шевченка Сергій Горобець докладно розповів про книгу «Голодомор 1932-1933 в Україні за документами ГДА СБУ». У книзі дана анотація на всі 472 документи, які зберігаються у фондах Галузевого державного архіву СБУ і висвітлюють причину, перебіг і наслідки Голодомору 1932-33 років в Україні, в тому числі й на Чернігівщині. У довіднику вміщено матеріали кримінальної справи № 475 – розслідування у 2009 р. за фактом злочину «Голодомору 1932-1933 років в Україні». Надзвичайно зручними є іменний та географічний покажчики. Вони вказують осіб, населені пункти, регіони та країни, згадані в архівних документах.
Прикметно, що деякі документи в книзі датуються 1983 роком, коли КДБ проводило «спецзасоби» - шантаж, поширення чуток, провокації з метою протидіяти демонстраціям, які розпочали емігрантські кола з відзначення 50-ї річниці «штучного голоду».
Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко підкреслив, що ця книга є продовженням видання документальних збірників з історії Голодомору. Вона адресована, в першу чергу, історикам і краєзнавцям, всім, хто цікавиться історією України. Зауважив, що в архівних документах багато згадок про Чернігівщину.
Пан Сергій нагадав, що вчора, 25 листопада в Україні відзначався День пам’яті Олександра Петровича Довженка. У цьому зв’язку, варто подивитися, а як він ставився до голодової катастрофи. У Робочому зведенні КОВ ДПУ УСРР від 20 травня 1932 р., яке вміщено в анотований довідник, агент ДПУ повідомив про гостру критику О.Довженком політики влади у справі колективізації. Чекіст звинуватив митця у поширенні «чуток» про голодування та вимирання українських сіл, у той час як комісари в м. Москві «жирують».
Під час презентації для ознайомлення було представлено експозицію видань даної тематики з фондів КМЦ «Інтермеццо». Серед багатьох найменувань присутні відзначили англомовну книгу Дж. Мейса «Ваші мертві вибрали мене...»(Українська видавнича спілка, 2008 р.), німецькомовне видання Василя Барки «Жовтий князь» (Ярославів Вал, 2009 р.). Вразило франко-українське дослідження «Смертність та причини смерті в Україні у ХХ столітті» (Стилос, 2008 р.) де трагедія народу подана у діаграмах та графіках стає більш «опуклою», а отже й жахливішою.
Було згадано й про книгу «Голодомор на Ніжинщині» (Чернігівські обереги, РВЦ «Сіверщина», 2009 р.).
Відгукнулися на запрошення взяти участь в заході й отримати книгу представники лише однієї бібліотеки та двох вищих навчальних закладів міста. Кореспондент міського телеканалу не отримала відповідь про стан досліджень даної тематики на Чернігівщині, адже представників обласного управління СБУ, які були повідомлені про презентацію, не були присутні на заході.

Виступаючі закликали 27 листопада вшанувати пам’ять жертв Голодоморів в Україні.

Прес-служба КМЦ «Інтермеццо»







Теги:Інтермеццо, Чернігів, Голодомор


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
А у Новгороді-Сіверському пройшли заходи з вшанування чергових роковин трагедії світового масштабу - страшного Геноциду більшовистської Москви проти свобідної України - прадавньої землі орачів і землеробів. І, слава Богові, новгород-сіверська громада розуміє, що події 1932-33 років - то акт всесвітньої катострофи, породженої злими вождями сатанинського більшовизма з московського Кремля у вигляді відомої людству, але не досить поширеної системи людиноненавистнічеських заходів, що звуться геноцидом. Миршаві мрійники про світову революцію скористалися нелюдськими засобами, щоб приговорити до знищення багатомільйонну європейську націю(???) Та ми згадали наших прадідів, хто на небесах, і сказали в повний голос про цей жах, нехай і через 77 років, але на весь новгород-сіверський район(!!!)
[url=http://www.youtube.com/watch?v=do1x1eWjmCY]
Борис Домоцький, депутат Новгород-Сіверської районної ради, голова районної організації УНП
avatar