реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Всеправославне напруження у Шамбезі по Україні

Не тільки Москва, Вашингтон, Берлін, Париж і Тель- Авів вкупі з Мєнськом та Кишиневом починають робочий день з українських новин - у православному світі все так само.

Давно і послідовно вселенське православіє готує Всеправославний собор, який не збирався століття так з ... ладно, не напружуйтесь - дуже давно. Так давно, що можна сказати - ніколи, якщо не рахувати вселенські собори як виключно православні.

Для підготовки Собору, який запланований на день Зішестя Святого Духа 2016 року, у пригороді Женеви - Шамбезі зібралася нарада глав православних церков для вироблення остаточної "дорожної карти" Всеправославного Собору.

І що ж ви думаєте - звісно, Україна в центрі світового синаксису! Бо як же можна розглядати питання автокефалії (незалежності) помісних церков, не тримаючи в умі Київський патріархат, що вже давно перевершив за своєю вагою добрих півдесятка церков - скажімо, сербської, албанської, не кажучи про польську чи чеськословацьку.

Тому і московський патріарх Кіріл зі всією чекістською прямотою навалився на грецьку дипломатію Вселенської патріархії, заявивши про такий- сякий Київський патріархат, що йому спокійно на яхтах плавати не дає та на геленджицькій дачі відпочивати.

Московський патріарх пожалівся, що ці українські страшні розкольники відібрали 30 храмів і ще 10 - на підвісі і навіть змусив білобородих православних дідів слухати про село Птича на Рівненщині, яке переходить до Київського патріархату, а московити бійки влаштовують.

Посланець Путіна покивав і на Вселенського патріарха, представники якого візитують УПЦ Київського патріархату і надають моральну підтримку. А із собою привіз на помочах митрополита київського Онуфрія, щоб розказати, як Дмитро Корчинський погрожує йому праскою та паяльником. Онуфрій, яко несамостійний член делагації російської церкви (агов, канонічні - де ваші казки про незалежність УПЦ Московського патріархату?), мовчав і підкивував своєму церковно- кадебістському босу. Навіть тоді, коли той говорив про розбійників і бандитів, які заправляють в Україні. До речі, великий провокатор - "борець з Росією" Дмитро Корчинський переховується в ...Росії.

Московський гість (хоча він у Швейцарії катається на лижах - то може й не гість?) наголосив, що його позицію по Україні поділяють глави 6 церков - польської, антіохійської, олександрійської, єрусалимської (ці три залежать від подаяній московського царя), сербської і болгарської ( а ці досі керуються ставлениками КГБ). Чудово сказав! Виходить, що інші церкви - Константинопольська, Елладська, Грузинська, Румунська, Кіпрська, Албанська, Чеських земель і Словаччини підтримують Київський патріархат?

І наостанок -московський патріарх не хоче проводити Собор у Константинопольскій церкві, чим ще раз напружує Вселенського патріарха.

...Проте московський патріарх забуває: не той нині час, коли через турецького візиря Москва в українців церковні права забирала! Сумніваєтесь - спитайте у турецького президента Ердогана! І не забудьте про збитого турками російського винищувача запитати...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Птича, автокефалія, патріарх Кіріл, всеправославний собор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar