реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Врожай починається з насіння

Зараз надворі зима. Позаду городні клопоти. Є час підбити підсумки минулого сезону, проаналізувати помилки, взяти на замітку цікаві знахідки і спостереження. І потрошку починати готуватись до наступного сезону.
Перше, про що треба подбати, — це насіння, бо ж із нього й починається урожай. Слід передивитися всі свої запаси, звернути увагу на термін зберігання. Ось, наприклад, насіння редису, капусти можна зберігати до 4-ох років, моркви — 3 роки, кабачків, огірків — 5 років, цибулі — 1 рік, квасолі, гороху — 3 роки, буряків — 4 роки, томатів — 4 роки, салату — 6 років, перцю — 2 роки, петрушки — 1 рік, селери — 2 роки. Якщо на пакетику немає дати фасування або терміну зберігання, а також коли напис на пакетику не відповідає вмісту — таке насіння краще викинути. Особливо це стосується свого насіння, бо часто буває, що ми зберігаємо "безіменні" мішечки, пакетики, згорточки, на яких немає дати заготівлі. І викинути шкода, і користі з такого насіння нема. А дізнаємося про це, коли час уже безнадійно втрачений.

Особливу увагу треба звернути на упаковку: якщо насіння зберігається в поліетиленових пакетах, то воно швидше втрачає свою схожість. Насіння, яке зберігається в паперових пакетах або так, як зберігали наші бабусі, — в полотняних мішечках, зберігають схожість набагато довше. Зберігати насіння треба в опалюваному сухому приміщенні при кімнатній температурі, головне, щоб воно не промерзало і не підмокало.

Ще один дуже важливий момент — це підбір культур і організація сівозміни на вашому городі. Кожен городник знає можливості своєї ділянки і в залежності від цього обирає асортимент культур. Зверніть увагу на такі характеристики, як скоростиглість, урожайність, смакові якості. Імпортне насіння розраховане на отримання високого врожаю і вирощування в інтенсивній промисловій технології, воно часто не підходить для вирощування городниками-любителями, бо вони не завжди можуть дотриматись тієї агротехніки, яка була закладена при створенні насіння. В імпортне промислове насіння закладені висока врожайність, транспортабельність, але дуже часто не враховуються смакові якості. Стандарти Євросоюзу налічують 24 показники, але жоден із них не стосується смаку. Тому багато закордонних гостей здивовані смаком наших овочів. Купувати насіння краще у перевірених продавців, які вас раніше не підводили. Бажано купувати необроблене насіння, бо іноді буває, що під товстим шаром фарби та добрив просто маскується неякісне насіння, також оброблене насіння дуже швидко втрачає свою схожість, бо штучна оболонка заважає насінинці вільно дихати.
Не зайвим буде лишити до кінця сезону пакетики від насіння. Це допоможе в наступному сезоні зорієнтуватися із придбанням якісного насіння. Купуючи насіння, перевіряйте якість, не відходячи від лотка. Якщо насінинки брудні, сірі, напівпорожні, із зайвими домішками, таке насіння не дасть доброго врожаю, і його краще повернути продавцю.
Перед городниками часто постає питання: що краще купувати — сорти чи гібриди? І перші, і другі мають свої переваги. Якщо ви хочете мати наступного року своє насіння, то краще купувати сорти, бо вони протягом тривалого часу зберігають властивості й особливості даного сорту. Любителі-городники без зайвого клопоту можуть зібрати насіння з таких культур: томат, баклажан, перець, горох, квасоля, салат, кріп. Якщо ж ви хочете отримати більший урожай, то краще придбати гібриди. Існує хибна думка, що гібриди не дають насіння. Це зовсім не так, просто в гібридах дуже цінні господарчі якості не закріплені і наступного року з такого насіння може вирости все, що завгодно, тільки не те, на що ви сподівались. Тому насіння гібридів потрібно буде купувати знову і знову.

Ще одне важливе питання постає перед городниками: скільки потрібно купувати насіння? Ось які рекомендації дає Борис Андрійович Бублик у своїй книзі "Дружелюбний город": на рядок довжиною 10 м потрібно моркви 2-3 г, буряку — 4-5 г, редису — 8 г, огірків — 3 г, цибулі ріпчастої — 5 г, кабачків — 8 г, гарбуза — 4 г, салату — 1,3 г, петрушки — 2 г.

Сподіваємося, що наші поради стануть вам у нагоді й допоможуть зробити правильний вибір. Бажаємо щедрого врожаю у наступному сезоні!

Чернігівський клуб органічного землеробства




Теги:Біла хата, Клуб органічного землеробства, урожай, насіння, Чернігів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar