реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Вперта парафія села Вишеньки

1952 рік. По лінії сексотів МГБ СССР по Чернігівській області до Чернігівського обласного комітету партії надходить інформація, що колишня громада УАПЦ у селі Вишеньки, Коропського району (нині Новгород-Сіверського району) продовжує звершувати богослужіння українською мовою!!!

Терміново уполномочений по дєлам РПЦ у Чернігівській області викликає священика, погрожує і вимагає негайно перейти на церквоно-слов’янську мову богослужіння. Священик на Літургії сповіщає це громаді.

Таке нововедення обурює громаду і вони пишуть листа до Уполномоченого:
«Ми хористи в колічестве 16 челов. ВишенскоЇ православної церкви Успенія Пресвятої Богородици прословляемо нашего творца в співах на українскій мови с 1921 года виучини Регинтом И.Ф. РИКУХОЮ человек этот умер перейти на словянску мову ми при усім божаню не сможем тому що наставить некому А по сему просім вашего распоряженія дать нам відповідь можем ми продовжувать спиви на українскій мови чи не можливо.
Бачте хор стари затруднятся на нове вже негодится и не бажают.
дайте відповідь по адресу
Черниговска Область
Коропски рн, с Вишеньки
Ивану Ивановичу Авдіенку»

Парафія храму Успіння Пресвятої Богородиці у 1920 році вийшла з духовної неволі московської церкви і приєдналася до Української Автокефальної Православної Церкви. У 1921 році, після Першого Всеукраїнського Православного Церквного Собору, зусиллями активіста українського церквно-визвольного руху Івана Рикухи, тут почали звершувати богослужіння українською мовою.

Громада молилася у кам’яному храмі збудованого за проектом Георга Фрідеріка Фельтен у стилі класицизму у 1787 році.

Перед початком Другої світової війни совєцька влада закриває храм і парафія УАПЦ певний час підпільно звершувала богослужіння у хаті. У 1941 році з втечею совєцької влади Успенська парафія УАПЦ відроджується і відновлює богослужбове життя у своєму храмі. Священиком стає протоієрей Іван Черняк, псаломщиком - Іван Романець, а старостою парафії обирають - Івана Романюка.

У травні 1944 році совєцька влада в односторонньому порядку переводить Успенську парафію у Вишеньках до московського патріарахату російської православної церкви. Але громада продовжує звершувати богослужіння, читати Апостол та Євангеліє українською мовою.

У 1952 році совєцька окупаційна влада заборонила парафіянам у Вишеньках молитися українською мовою!
Нині громада Успеського храму села Вишеньки перебуває в окупації російської православної церкви.
Архівний документ віднайшов та надав для публікації дослідник історії УАПЦ на Чернигівщині Віктор Моренець

Андрій
КОВАЛЬОВ



Теги:село Вишеньки, Андрій Ковальов, УАПЦ, українська мова, Віктор Моренець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar