реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Вивчаємо закон – готуємось до виборів! Місцеві вибори-2010:чому в містах районного значення волевиявлення виборців обмежно?

Розглянемо «особливості» участі місцевих організацій партій в містах районного значення за новим законом «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».
Якщо заборону участі місцевих партійних організацій партій, які не були зареєстровані в установленому законом порядку за 365 днів до дня виборів було задекларовано відкрито ще у законопроекті № 6601, то усунення багатьох партій від участі у виборах в містах районного значення здійснено підступно лише підчас його розгляду у Верховній Раді у другому читанні.
Нагадаємо, що за виборчим законом 2006 року районні організації мали право висувати як кандидатів на міських голів, так і виборчий список кандидатів у депутати в кожному багатомандатному окрузі по виборах відповідних міських (міст районного значення) рад. Автори нової редакції закону відповідно до статті 36 тепер заборонили їм це робити.
Така начебто невеличка зміна, безпосередньо зачіпає виборців 278 міст районного підпорядкування в Україні. На Чернігівщині таких міст тринадцять, що складає біля 12% загальної кількості виборців області. Тільки у місті Бахмач кількість виборців суттєво перевищує 10 тисяч, а в містах Городня, Мена, Новгород-Сіверський, Носівка кількість виборців складає майже 10 тисяч осіб в кожному. В інших містах проживає майже стільки виборців як і у деяких селищах.
Звісно більшість партій (і не тільки опозиційні) не очікували від влади подібних «новел» ще за три місяці до виборів. Багато з них не реєстрували міські (міст районного значення) організації або реєстрували лише партійні осередки.
Отже, за допомогою нового закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» влада фактично відмовляє значній частині виборців проголосувати за представників тих політичних сил, яких вони підтримують, пропонуючи тільки свої олігархічні проекти. Так, ще до початку виборів, почалася їх фальсифікація, спотворення щонайменше волевиявлення громадян, що проживають в містах районного значення.
Цю «колізію» ще можна виправити, наприклад, шляхом внесення змін до закону: щоб обирати ради і міських голів в містах районного значення з кількістю менше 10 тисяч (або 12, або 15 тисяч) виборців за правилами, виписаними законом для сіл і селищ.



Сергій Соломаха





Коментарі (0)
avatar