реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Віктор Лазар: «У картоплі – велике майбутнє!»

«Коли я починав вирощувати картоплю по-новому на тещиному городі, то один дід подивився і сказав: «Я твого діда знав і батька поважав, а що оце з тебе виросло – не знаю». Зате, коли картопля вродила, то всі приходили дивитися і тихенько підривали грядки, щоб переконатися: такої вони ще не бачили» -- так розповідав про себе Віктор Лазар, депутат обласної ради, голова асоціації роботодавців «Сіверщина» під час прес-туру, проведеного прес- клубом "Просвіта".
До речі, тоді він виростив на тещиному городі дужий врожай – по 760 центнерів з гектара!

Картопля – важка у вирощуванні і найдорожча після рису. Але Віктор Лазар переконаний, що у картоплі ще великі успіхи на Чернігівщині. Хоча насіннєва база зруйнована і вони орієнтуються тепер на Білорусь – сорт «Здабитак», скажімо, є одним із найновіших.

Чернігівська земля – рай для картоплі порівняно з Туреччиною чи Єгиптом, звідки до нас уже везуть недолугі владці картоплю. Та біда в тому, що в погоні за швидким збагаченням ті землі, де найкраще б родила картопля, засівають її ворогом – ріпаком. Та ще кукурудзою. Та ще зааміачують землю так, щоб сіяти кукурудзу роками на одному полі…

Віктор Лазар каже, що дуже довго йшов до успішного картоплярства – побував у науково - дослідних інститутах, працював у закордонного фермера, а починав бізнес так, що сам на полі варив трактористам обід. Сина Олександра вивчив у Польщі і той тепер керує сільськогосподарським підрозділом «Вимала».

Керує успішно: «Вимал –агро» має станцію для переробки картоплі, найвищу зарплату в районі, утримує техніку для гасіння пожежі, а зернова сушарка працює на соломі, щоб не залежати від російського газу.

Був період, коли Віктора Лазаря призначили головою Чернігівської районної державної адміністрації і він думав перевести підприємство у цей район – податки ж треба для бюджету. Проте прямо на сцені Будинку культури тодішній керівник Куликівського району Ганжа попросив: «Дай слово, що не підеш із нашого району!». Віктор Лазар слово дав і держить його досі.

Віктор Лазар: «Теоретично аграрний бізнес не може бути збитковим». Але – продовжимо – для перемоги теорії треба, щоб на практиці влада була українською і думала про своїх людей, свої поля, своє виробництво. Тоді й буде лад.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Віктор Лазар, картопля, Вимал, Чернігівський район, Куликівський район


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Пане Василю!
Остання Ваша думка хибна. У Лазара при при любій владі добрий урожай і прибуток.
Я теж можу виростити майже відро картоплі з кожного куща при любій владі.
А у Вас картопля родила лише при владі Ющенка, а при владі Януковича не родить?
Дивна картопля - невже Вам вдалося її заполізувати і вона пішла на акцію?
avatar
2
відро картоплі, звісно, можете виростити і при комуністах, і при фашистах. А мова йде про аграрний бізнес -- виростити так, щоб вигідно продати, щоб єгипетська картопля була дорожчою за українську на прилавках, а точніше -- щоб її зовсім не було... Про це мова. Західний фермер ростить свій урожай під тверді гарантії влади. Своєї. І нам таку владу треба.
avatar
3
В ідеалі - не лише під гарантії, а й під дотації.
В бідній державі їх нема, тому успішні бізнесмени компенсують їх "тіньовою" грою.
avatar