реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Віктор Білоштан вирощує овочі без хімії

Без переорювання і хімії


У піцерію чи «Макдональдс» цього чоловіка примусиш зайти хіба що під дулом пістолета. Він майже не їсть м’яса і картоплі, бо вважає їх некорисними для організму. Натомість займається органічним землеробством: вирощує овочі без хімії, знає багато рецептів корисних страв.

Звати його Віктор БІЛОШТАН. У Бахмачі, де він з родиною живе у приватному будинку, його добре знають і завдяки захопленню, і завдяки роботі: він займається будівництвом та ремонтами. Недавно нам випала нагода побувати в гостях у Віктора Білоштана, скуштувати його фірмових страв і дізнатися, що ж це таке — органічне землеробство.

Пророщена гречка з медом

— А я оце тільки збирався обідати. Ви, напевне, з дороги зголодніли, тож прошу і вас до столу, — Віктор Білоштан зустрів нас, працівників редакції, такими словами.

Поки ми мостилися на зручному диванчику в кухні і я діставала свій диктофон, він уже взявся готувати страву. Дістав пророщену гречку, засипав її у блендер, додав туди журавлини, меду і родзинок. Потім усе це ретельно перемолов, висипав у миску і подав на стіл. Окремо — печиво, мед і родзинки, чай з листям малини та сушеною суницею.

— Ми переходимо на вегетаріанство, м’яса майже не їмо, — розповідає Віктор Білоштан.— Багато їмо круп: або варимо каші, куліш, або готуємо сирі пророщені зерна пшениці, льону, гречки… Гречку купую у місцевого фермера. Кажуть, він не використовує багато хімії — хто його знає, але поки що беру в нього, бо магазинна гречка смажена, вона не проросте. У полтавській області є крупний екофермер. У нього замовили партію гречки, чекаємо, коли прийде.

— Скільки часу потрібно, щоб проросло зерно?

— Гречка швидко проростає, десь за добу, льон довше. Пророщене зерно, ви, мабуть, знаєте, дуже корисне. Адже для того, щоб дати ростку життя, в зернині мобілізуються надзвичайно корисні речовини, мікроелементи, яких ви ні в чому іншому не знайдете в такій кількості.

Чесно кажучи, мені було надзвичайно цікаво скуштувати цю кашу, бо про сирі пророщені зерна чула багато, але жодного разу нічого подібного не куштувала. Однак смак видався мені, м’яко кажучи, неприємним. Утім, це справа звички та особистих вподобань.

Сила органічного землеробства

Віктор Білоштан розповів про органічне землеробство, починаючи з азів:

— Перше, що лежить в його основі, — це відмова від глибокої оранки, друге — незастосування хімічних добрив, пестицидів. Третє — застосування мульчі, сидератів.

Чому відмовились від глибокого переорювання? Зараз така тенденція: чим далі, тим глибше переорюють землю. Вже такі плуги пішли, що до півметра переорюють. Але ж ґрунт має особливу структуру: в ньому на 15 см знаходяться мікроорганізми, для життєдіяльності яких потрібен кисень. А далі живуть мікроорганізми, котрим не треба кисень. І ця вся органіка, яка живе у ґрунті, всі ці мікроорганізми працюють, переробляють речовини. А коли ти переорюєш, убиваєш і тих, і тих: ті потрапили на повітря, а ті — глибоко під землю. Крім того, коли перший же дощик проходить, переорана земля стає, як камінь.

В органічному землеробстві земля обробляється вглиб на 5 – 7 см, є для цього спеціальні інструменти — плоскорізи. Їх можна використовувати вручну, є і пристосування для машини. Усі корінці, ходи від черв’яків не порушуються, природна аерація зберігається. У спеку, наприклад, це забезпечує природне зволоження ґрунту: тепле повітря опускається в ці канальці в землі, земля холодна, утворюється конденсат, у прикореневій зоні утворюється автоматичний полив. А при оранці такого немає.

Монополісти, що поскуповували землю, сиплють туди машинами мінеральні добрива. Земля мертва, там уже ні комашки, нічого не лишилося.

Вікторія ГАВРИК, Бахмацький район.

Скорочено. Повністю в газеті "Сіверщина" за 6 грудня






Теги:Бахмацький район, Вікторія Гаврик, органічне землеробство


Читайте також



Коментарі (0)
avatar