реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Відомі українці -- про очікування від виборів

Ці оціники були висловлені до виборів. Тим цікавіше перевірити тепер -- як наша культурна еліта відчуває майбутнє...

Втiм, майже усi вiдомi люди, яких опитала газета "Експрес", чекають значного погiршення ситуацiї. Хтось вважає, що пiсля 28-го країна остаточно вiдмовиться вiд шляху до Європи. Хтось боїться рiзкого падiння гривнi та, як наслiдок, значного зниження рiвня добробуту простих людей. Хтось вважає, що права людей утискатимуть ще бiльше, свобода слова буде атакована, почнуться репресiї, а може, й арешти.

Найдивовижнiше, що всi цi прогнози роблять люди, якi мали б давати надiю iншим, -- представники того прошарку української iнтелiгенцiї, який важко запiдозрити в надмiрнiй заполiтизованостi, адже ми свiдомо спiлкувалися лише з тими, хто не бере участi у передвиборнiй боротьбi.

Одне слово, оптимiстiв у країнi щораз менше. I це, мабуть, один iз найгiрших пiдсумкiв виборiв, якi вiдбудуться цiєї недiлi, 28 жовтня.
Яким буде життя пiсля виборiв? Що здобудемо, а що втратимо? Сьогоднi над цим питанням замислюється кожен з нас. Але поки соцiологи i полiтологи ще роблять прогнози, оперуючи цифрами i фактами, ми вирiшили надати слово саме творчiй iнтелiгенцiї -- людям, якi звикли прислухатися до голосу свого серця, а не керуватись холодним розрахунком. Адже у митцiв iнтуїцiя розвинена надзвичайно гостро.

Тож вислухаймо думки, якi нинi ятрять душу вiдомих українцiв.

Вадим Скуратiвський, культоролог, iсторик, публiцист:
-- У мене якесь недобре передчуття. Я боюся, що проллється кров. На мою думку, цi вибори виграють опозицiйнi сили, проте влада сфальшує результат, i вийде так, що вона перемогла. I тодi певнi полiтичнi сили виведуть на вулицi людей. Але мирного Майдану 2004 року вже не буде, ми побачимо насильство, бо влада просто так не здасться. I вона, мабуть, переможе. Я дуже не хочу такого розвитку подiй, страшенно боюся насильства i смертей. Дай Боже, щоб я помилявся.

Сергiй Якутович, художник, лауреат Шевченкiвської премiї:
-- Менi чомусь здається, що на виборах виграє правляча партiя. Але навiть якщо я помиляюсь, прогресивних змiн для країни не варто очiкувати в будь-якому разi. У найближчi роки зросте iнфляцiя, простий українець заможнiшим не стане. Пiдвищаться комунальнi тарифи до такого рiвня, що у мiстах житимуть лише заможнi люди, а "середнячки" будуть змушенi продати житло i податися до провiнцiї, де життя дешевше.
Передбачаю черговий наступ на свободу слова i нову хвилю масової емiграцiї, особливо з числа науковцiв та митцiв. Одне слово, нiчого втiшного для простих людей. Добре буде тiльки тим, хто має
вдачу "рвача" i не вельми переймається способом отримання прибутку.

Андрiй Курков, письменник:
-- Можу сказати однозначно: пiсля виборiв ставлення влади до народу стане гiршим. Чомусь представники влади вважають, що зробили багато добрих справ, а люди цього не оцiнили, слiпi, вони не бачать "покращення".
Упевнений, що влада не зможе проконтролювати вибори скрiзь. Є регiони, де вибори будуть контрольованi владою, а є такi, де бiльшiсть проголосує проти неї. Звичайно, це зумовить конфлiкт влади
i суспiльства. Логiчно, що влада мститиме суспiльству.

Iрена Карпа, письменниця:
-- Ми ще бiльше вiддалимося вiд Європи, бо там побачили наше "варварське" обличчя на державному рiвнi i висновки зробили. Тепер нiяка влада не врятує пiдмочену репутацiю України i не вiдновить довiру. Так що у найближчi кiлька рокiв вiдносини з ЄС у нас будуть бiльш нiж прохолодними. Але при тому з Росiєю "подружитися" теж не вдасться -- нам продаватимуть дорожчий газ i, можливо, навiть запровадять вiзовий режим.
Хочеться думати, що Тимошенко i Луценко побачать волю, але "шосте чуття" пiдказує, що Юрiй Вiталiйович вiдсидить повний термiн, а Юлiя Володимирiвна -- принаймнi половину. Юлю таки звiльнять пiд тиском громадськостi, але суспiльство дозрiє до конкретних дiй не ранiше як за 2,5 -- 3 роки. Не знаю, чому, але отаке число у мене в головi крутиться...

Юрiй Андрухович, письменник:
-- Мене непокоїть, що опозицiйнi сили нинi дуже розпорошенi, немає мiж ними єдностi... На iнстинктивному рiвнi вiдчуваю, що наслiдки цих виборiв можуть бути страшними для мого народу. Зрiє режим, тиранiчний i нещадний. Вслiд за першими полiтичними в'язнями-полiтиками за грати можуть потрапити неугоднi владi письменники, просто чеснi люди. Це страшно.

Мирослав Маринович, дисидент, правозахисник:
-- Недавно я летiв лiтаком над найглибшим прiсноводним озером свiту - росiйським Байкалом. I от коли з висоти вдивлявся у темiнь цих вод найглибшої закритої водойми, несподiвано мене переповнили якiсь
тривожнi передчуття.
Менi згадався мiй табiрний шлях тут, у Сибiру, i я задумався над тим, яка жорстока i пiдла сила проти нас дiє. I ця сила не буде вiдступати так, як вiдступила 2004 року.
Народу нiхто не вiддасть владу i вплив. Народ їх може тiльки вiдiбрати. Зло нiколи не зупиняється саме. Передчуваю, що цi вибори ця влада спробує використати як вирiшальний крок на шляху до здiйснення своєї програми-максимум. Вони захочуть сформувати конституцiйну бiльшiсть, i тодi справи пiдуть просто блискавично -- змiнять без вагань конституцiю, заженуть опозицiю на маргiнес, обиратимуть президента у парламентi, як казна-скiльки часу молдавани обирали в парламентi президентом комунiста Воронiна.
Якщо народ в якiйсь формi рано чи пiзно не пiднiметься, то буде велика бiда.

Опитувала Iрина ЛЬВОВА

До речi:
Невже в усiх вiдомих людей такий песимiстичний настрiй? Невже всi бачать майбутнє лише в темних барвах? Знаєте, я таки знайшла лише одну людину, у якої iнша думка. Ось вона.

Михайло Iллєнко, режисер:

-- Я зовсiм не розумiюся на полiтицi, навiть не можу запам'ятати, який депутат до якої полiтичної сили належить. Тому мiй прогноз вiд серця йде, а не вiд голови... Чомусь хочу думати, що життя почне налагоджуватись.
Українцi -- дуже волелюбна i працьовита нацiя, повиннi ж ми нарештi отримати "дивiденди".
Зрештою, полiтики приходять i йдуть, а лад у країнi насправдi залежить вiд того, як кожен з нас живе, якими моральними принципами керується. Будемо чесними i мудрими -- матимемо гарних правителiв. Захочемо давати їм хабарi й шукатимемо легких шляхiв -- дiстанемо кару по заслузi
Але попереджаю чесно: я -- невиправний оптимiст. Зрештою, якщо не надiятись, що завтрашнiй день буде кращим, нiж нинiшнiй, то навiщо взагалi жити?

Коментар фахівця:

Євген Тичковський, лiкар-психiатр консультацiйної полiклiнiки при Українському iнститутi педiатрiї, акушерства i гiнекологiї (Київ):

У кожного з нас є свiй "внутрiшнiй голос", який дає правильну пiдказку у скрутний момент ще до того, як ми встигаємо осмислити ситуацiю. Власне кажучи, iнтуїцiя -- це здатнiсть людини передбачати тi чи iншi подiї або ж приймати рiшення без логiчного пiдгрунтя, лише на пiдсвiдомому рiвнi. У когось вони бувають хибними, але багато людей дуже часто iнтуїтивно знаходить єдине правильне рiшення.

У людей мистецтва емоцiї i переживання -- такий самий "робочий iнструмент", як у столяра рубанок, а в хiрурга -- скальпель. Вони залучають для створення романiв, картин, образiв свою пiдсвiдомiсть, тим самим "пiдгодовуючи" власну iнтуїцiю. Знаємо багато прикладiв, коли збувались пророцтва видатних людей -- Тараса Шевченка, Григорiя Сковороди, Михайла Достоєвського. Тому думка митцiв дуже цiнна для суспiльства, вони можуть наче "зазирнути у майбутнє".

Експрес online
Експрес



Теги:Михайло Іллєнко, підсумки виборів, Юрій Андрухович


Читайте також



Коментарі (0)
avatar