реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Вдосконалення зупинок у Чернігові знову потребує грошей

Вміле маніпулювання предметом закупівлі вже не вперше допомагає Управлінню ЖКГ укладати угоди з потрібними підприємцями оминаючи “відкриті” процедури закупівель на конкурентних засадах.

Ще в березні 2019 року Управління ЖКГ оголосило тендер на закупівлю електронно інформаційних табло для облаштування 35 зупинок громадського транспорту. Вартість закупівлі становила майже 2 млн.грн. В Управлінні ЖКГ визначили предмет закупівлі як товари, тому і оголосили відкриті торги згідно законодавства. На участь у торгах подали свої заявки три підприємства: ТОВ “Лайт Енд Відео Компані”, ФОП “Умінський Андрій Володимирович”, ТОВ "Ей Сі Груп". Переможцем стало ТОВ “Лайт Енд Відео Компані”. Але договір з підприємством так і не підписали, рішенням тендерного комітету управління ЖКГ пропозицію була відхилена, як така, що не відповідає кваліфікаційним критеріям установленим умовам тендерної документації Замовника. Причина відхилення - учасник на підтвердження наявності досвіду виконання аналогічного договору надав скан-копію, що на думку управління ЖКГ, не відповідає тендерній документації. ТОВ “Лайт Енд Відео Компані” направляло скаргу на рішення Замовника, але вимога так і не була незадоволена. Пропозиції інших учасників так само були відхилені.
Друге оголошення тендеру так само закінчилось невдало - відміною закупівлі через виявлені порушення Державною аудиторською службою.

Після цього управління ЖКГ прийняло рішення розбити закупівлю на частини та провести її через підписання прямих договорів, при цьому тепер предмет закупівлі - табло для зупинок кваліфікували як проведення робіт, а точніше реконструкція об'єкту. Саме завдяки такій зміні управління ЖКГ змогло підписати 33 прямих договорів на кожну зупинку окремо без будь-яких конкурентних процедур. Ціна одного табло на зупинці склала трохи більше 53 тис. гривень. Ці договори були підписані з ФОП “Умінською Анною Олегівною”, 1993 р.н., яка згідно з даних модулю публічної аналітики bi.prozorro.org до цього року не приймала участі в публічних закупівлях. Але саме цю підприємицю Управління ЖКГ обрало для встановлення табло на зупинки по всьому місту. Протягом жовтня 2019 року вона підписала 33 прямі договорів на встановлення табло.

Згідно даних https://clarity-projecty ФОП Умінська Анна Олегівна зареєстрована за однією адресою з Умінським Андрієм Володимировичем, який приймав участь у відкритих торгах по закупівлі табло ще у березні цього року, також Умінський був депутатом Житомирської міської ради. До речі, обидва ФОПи використовують домен dozor-gps.com.ua, що належить ТОВ "ДОЗОР УКРАЇНА", які згідно сайту “є розробниками та виробниками “розумних зупинок” та “розумних електронних табло”. Саме ТОВ "ДОЗОР УКРАЇНА" неодноразово потрапляло в поле зору житомирських журналістів, як таке що не зовсім чесно приймає участь в закупівлях.

Нагадаємо, що ще минулого року до закупівель по самих зупинок виникало багато запитань. Тоді після декількох невдалих спроб закупити їх через відкриті торги, управління ЖКГ так само змінило предмет закупівлі і уклало прямі договори із ТОВ “Конторг” засновницею якого згідно даних Єдиного державного реєстру є Масленікова Людмила Глібівна - дружина відомого у Чернігові бізнесмена Сергія Масленікова, який пов'язаний з Чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком давніми партійними стосунками. Масленіков також очолював персональний благодійний фонд Атрошенка “Поліський оберіг”, що відіграв неабияку роль під час агітаційної кампанії в Чернігові.

Також питання громадськості виникали і з приводу ціни зупинок та їх якості .
Для порівняння встановлення шестиметрової “розумної зупинки” в Кропивницькому наприкінці 2018 року, за даними місцевих журналістів, коштувало трохи більше 120 тисяч гривень Зупинка виконана з високоякісного металічного профілю та загартованого скла. Крім лавок, обладнана USB-портами, де з легкістю можна підзарядити гаджет. Має табло, що вказує напрям руху транспорту. А завдяки підсвітці та камері спостереження перебування на зупинці у темний час доби є безпечнішим. Біля зупинки вже підключено вай-фай і всі бажаючі мають можливість безкоштовного підключення до інтернету.

В Чернігові, шестиметрові зупинки, які зроблені з тих же матеріалів, що і в Кропивницькому, але з меншою кількістю можливостей, обійдуться у більше ніж 200 тис. гривень: 165 тис. грн. вартість самої зупинки та ще 53 тис.грн вартість табло для неї, що дорожче приблизно на 80 тис. грн.

При проведенні таких закупівель викликає питання: чи дійсно управління ЖКГ зацікавлено в закупівлі якісного товару за оптимальну ціну? Адже укладення прямих договорів не є прозорою процедурою та не дозволяє економити кошти.

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку



Теги:ЖКГ, Чернігівська міська рада, Ярослав Куц, Корупція


Читайте також



Коментарі (0)
avatar