реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Вбивця Коновальця відзначений Сталіним і …Єльциним

Нещодавно минуло 110-років від дня народження кривавого ката НКВС Павла Судоплатова. І пекло з ним, але завершення його біографії, навіть посмертне, вельми показове.

Він народився в Україні – у Мелітополі. Місті, з якого вийшов і ідеолог українського націоналізму Дмитро Донцов. Цікаво, що їх обидвох можна назвати і росіянами, і українцями – принаймні, батько у Судоплатова числився українцем і сам він за документами був українцем (а може, так треба було НКВС для кращого його проникнення в середовище українських діячів). Але Донцов став на сторону України, а Судоплатов – радянської Росії.

Будучи бездоглядним, змалку швендявся в Одесі, де його сином полку Красной Армії зробила одна з окупаційних частин Росії. Кажуть, що якийсь пильний політрук помітив у юного Судоплатова книгу Бухаріна з помітками і таким чином той опинився з 1921 року у секретній частині стрілецької дивізії.
Вся дальша кар’єра стала нерозривною зі спецслужбами Москви.

Навіть одруження – жінкою йому стала єврейка з Гомеля Емма Каганова (справжнє прізвище – Суламіф Крімкер), яка дослужилася до полковника НКВС. Спеціалізувалась на кривавій роботі з українськими письменниками та театральними діячами. На жаль, сьогодні невідомо та, певно, ніхто й не досліджує на кому з українських діячів мертвою хваткою зійшлися ручки Суламіф Соломонівни … До речі, на Москві архів Судоплатова досі засекречений.

За особистом наказом Сталіна вбив полковника Євгена Коновальця, передавши тому бомбу, вмонтовану у коробку з цукерками – Коновалець, на його нещастя, дуже любив солодке… Від Сталіна Судоплатов отримав орден. І зайнявся організацією вбивства Льва Троцького (Бронштейна). Яке теж вдалося.

Власне, переказ злочинів – «розробок» Судоплатова доволі великий, згадаю лише про групу чекіста Ніколая Кузнєцова. Думаю, що архіви довели б причетність його і до організації фальшивих бандерівських загонів…

Проте цікава і кінцівка його життя. 1953 року з падінням Берії був заарештований і Судоплатов. Відсидів усі визначені йому 15 років. У Володимирській тюрмі переніс три інфаркти, осліп на одне око і вийшов на волю. 1992 року був повністю реабілітований.

Помер аж 1996 року, не доживши півроку до свого 90-ліття. І – увага! – 1998 року указом президента РФ Судоплатов посмертно відновлений у правах на вилучені при арешті державні нагороди.

Єльцин наслідував Сталіна навіть у такій, здавалось би, дрібниці. Але спецслужби знають – дрібниць не буває. Невипадково у Смоленську відкрили йому і пам’ятник – якби росіяни могли, то відкрили б у Львові…

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Судоплатов, НКВС, Коновалець, Друга світова війна, шпигуни


Читайте також



Коментарі (0)
avatar