реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Варто знати: штрафні санкції за несвоєчасне погашення нарахованих процентів

Згідно з Законом України „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами передбачено надання платникам податків розстрочення та відстрочення податкових зобов’язань. Розстроченням податкових зобов’язань є надання платнику податків бюджетного кредиту на основну суму його податкових зобов'язань без урахування сум пені під проценти, розмір яких дорівнює розміру пені.

При цьому, пеня нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

Слід зазначити, що розрахунок штрафних санкцій відбувається у картках особових рахунків платників виключно у разі порушення такими платниками податків граничних строків сплати узгоджених податкових зобов'язань.

Отже, враховуючи зазначене, надання розстрочення податкових зобов'язань не пов'язане з погашенням податкового боргу то і штрафні санкції не стосуються несвоєчасно сплачених процентів, нарахованих відповідно до укладеного договору з податковою інспекцією про розстрочення податкових зобов'язань.

Слід зауважити, що розстрочення податкових зобов'язань надається на умовах податкового кредиту, за якими основна сума кредиту та нараховані на неї проценти погашаються рівними частками, починаючи з податкового періоду, наступного за періодом надання такого кредиту.

Вячеслав Зарва, заступник начальника відділу погашення




Теги:податкова, штрафні санкції, погашення зобов'язань полатників по


Читайте також



Коментарі (0)
avatar