реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Вам страшно? Це через брак вітамінів!

Лікарі стверджують, що причиною постійних страхів і навіть зниження інтелекту може бути відсутність в організмі такого вітаміну, як тіамін.Поясніть, будь ласка, на які процеси в організмі впливає вітамін В1. В яких продуктах він міститься?
Любов Іванова.
Чернігівська обл.

Цей лист, який надійшов на адресу Чернігівської обласної газети "Біла хата" коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.
Біологічне значення вітаміну В1 (тіаміну) полягає в його участі у формуванні низки важливих ферментів, які беруть участь у перетворенні вуглеводів, у забезпеченні організму енергією тощо.

Тому нестача вітаміну призводить до порушень діяльності нервової системи (головний біль, дражливість, послаблення пам'яті, периферійні поліневрити, парези, у тяжких випадках - паралічі), серцево-судинної системи (тахікардія, біль у серці, задишка, набряки) та органів травлення (різке зниження апетиту, біль у животі, нудота, запори).

Вітамін В1 потрібний організму у дуже невеликих кількостях, але потреба в ньому надзвичайна, особливо для людей, які зайняті посиленою розумовою та тяжкою фізичною працею, у разі нервового перенавантаження, вагітним та жінкам-годувальницям. Так, добова потреба для чоловіків становить 1,5-2,6 мг, для жінок 1,3-1,9; при вагітності та годуванні груддю - 1,7-1,9 мг. Значно підвищується потреба у тіаміні при високовуглеводному харчуванні, хворобах шлунково-кишкового тракту, гострих та хронічних інфекціях, хірургічних операціях, опіковій хворобі, цукровому діабеті, лікуванні деякими антибіотиками. Сульфаніламідні препарати призводять до змін В1 - вітамінного балансу в організмі, бо згубно діють на кишечну мікрофлору, яка синтезує цей вітамін. Іноді має місце тіамінова недостатність при вроджених порушеннях обміну вітаміну або внаслідок споживання їжі, що містить значну кількість тіамінози (ферменту, що руйнує тіамін), передусім сирої риби, особливо коропа і оселедців.

Найбагатшими природними джерелами вітаміну В1 є необроблене зерно злаків, дріжджі, особливо пивні, хліб та хлібобулочні вироби з борошна грубого помелу, крупи (особливо гречана, пшоняна), зернобобові (горох, квасоля, соя), печінка та інші субпродукти. Високий вміст тіаміну у свинині та телятині. Овочі та фрукти, за винятком зеленого горошку, картоплі та цвітної капусти, бідні на тіамін. Низький вміст цього вітаміну у молоці та молочних продуктах.
Звичайна термічна обробка мало впливає на вміст тіаміну у продуктах, але нагрівання в лужному середовищі (зокрема при додаванні до гороху та квасолі для розварювання та до випічок харчової соди) призводить до значних втрат вітаміну.







Теги:інтелект, тіамін, риба, Біла хата, Страх, вітамін В


Читайте також



Коментарі (0)
avatar