реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Валерій Куліч: "Якщо нічого не вклав - не маєш права із землі брати"

Нові уявлення про сільське господарство на Чернігівщині показує підприємець Валерій Куліч: 85 відсотків вирощеної продукції експортує за кордон. Споживачами зерна є країни Прибалтики, Скандинавії та Азії. Стоячи біля залізничної колії на ічнянському елеваторі, ми могли тільки уявити такий далекий шлях пшениці, соняшника, вирощених на монастирищенських полях.

Генеральний директор ТОВ "Форсаж" Валерій Куліч ламає стереотипи про село: сам міський житель, а успішно керує сільським господарством - журналісти під час прес- туру побачили як закладається озимина, як збирається урожай соняшнику, як по-новому утримуються корови і, зрештою, серце підприємства - елеватор, що просто вражає розмахами.

"Ми важко приймали рішення про будівництво нового елеватора, - каже Валерій Куліч, адже це було весною, коли в країні розгорталася війна. Але ми вирішили: це - наша земля і ми з неї нікуди йти не збираємося".

Елеватор силосного типу буде складатися з шести величезних - по 10, 4 тисяч тонн - споруд і завершитися його будівництво має до кінця листопада. Сумарно ічнянський елеватор зможе зберігати 100 тисяч тон зерна. Він буде третій за потужністю в області.

Рішення про будівництво елеватора включило у виробничий процес, завантажило замовленнями Карлівський машинобудівний завод на Полтавщині - саме для Ічні вони мусили переоснащуватися, щоб виготовити сушку, аналогів якій в Україні не буде.

Чернігівський підприємець спростовує твердження про соняшник: "Це скандальна культура. Бо вважається, що виснажує землю. Але отут, на заудайських та хаєнківських землях, де пісок, важко щось інше виростити, - каже він. - Зате соняшник є гарним попередником для жита: ми брали по 55 центнерів його після соняшника".

А на фермі ТОВ "Жадьківське", що теж належить чернігівському підприємству, збудована ферма, "списана" з канадської, аналогів якої в наших краях також нема. Автоматизована система, за якої жодна техніка в корівник не заїздить, автоматично подається індивідуальне "меню" кожній корові і, відповідно, надої молока з 2 тисяч тон виросли уже до 5.

На підприємствах, що оглянули журналісти, працюють 400 мешканців Ічнянщини. І рівень зарплат хороший. А ще ж податки, оплата земельних паїв їх власникам, соціальна допомога - все це підприємства, якими керує молодий чернігівський підприємцець Валерій Куліч.

"Наша продукція - наша, українська незалежність!" - без пафосу каже Валерій Куліч. Це точно.

Василь ЧЕПУРНИЙ









Теги:форсаж, Ічня, нові технології, Валерій Куліч, сільське господарство


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Виборчий процес пішов...
Тільки де той Куліч і де Чернігів?
avatar
0
2
Підприємство відоме, але відкрити його сайт не вдається...Хотів з'ясувати: говориться про новий елеватор, а на знімку - елеватор СТОВ "Інтер", який відвідав років з 10 тому.
avatar
3
Валерій Куліч стоїть на фоні нового елеватора - отаких башт буде 6.
avatar