реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

В Україні з'явився офіційний розсадник фундука

Нещодавно ФГ «Батьків Сад» із села Вівсяники на Хмельниччині стало першим українським розсадником, котрий оформив сертифікати на сорти фундука для легальної реалізації садівникам. Ця обов'язкова процедура для всіх розплідників введена постановою Кабінету Міністрів України № 97 від 21.02.2017 року.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав віце-президент «Української горіхової асоціації» Геннадій Юдін.

Господарство отримало сертифікати підтвердження сортових якостей на сорти фундука «Барселонський», «Косфорд», «Галле».

За словами фахівця, сьогодні одна з найбільших проблем в горіховій галузі — це нестача систематизованого досвіду створення та обслуговування промислових горіхових садів із волоським горіхом та фундуком. Адже горіховий промисловий сад — це довготривалий проект, протяжністю в декілька десятків років. Ось тому починати такий проект потрібно не з покупки горіхових саджанців, а перш за все з ретельного вивчення досвіду вже існуючих садів.

Довідка:

Серед горіхоплідних рослин, що люди вирощують із метою отримання продуктів харчування, фундуку відведено одне з головних місць. Обумовлено це високою поживністю горіхів: ядра горіхів містять 60-75% олії, що складається з гліцеридів олеїнової, стеаринової і пальмітинової кислот, які перешкоджають росту холестерину в крові, захищають від судинних захворювань. Крім того, у горіхах є 15-18% білків та всі 20 амінокислот, необхідних людині, також 4-7% вуглеводів, в основному, моносахаридів.

Фундук багатий каротином, вітамінами В1, В2, С, Е, РР, солями заліза і іншими речовинами, необхідними для людського організму.

Фундук є джерелом енергії для людини: 100 г горіхів фундука містить 639 ккал, тобто його поживність перевершує в 2-3 рази хліб, у 8 разів молоко, а також шоколад.

Латинська назва фундука — Corylus maxima. Вид, до якого належить рослина — листопадні дерев'янисті чагарники роду Corylus, а сімейство — Betulacea (березові).

Ім'я роду походить від грецького «korys» — шолом, чохол (плоди укладені в шоломоподібну обгортку).

Рослина дуже швидко розвиває потужну кореневу систему, що дає йому можливість на найбільш незручних, еродованих, малородючих землях давати високі врожаї. Фундук, як і ліщина, зростає по всій території України. Його можна з успіхом вирощувати в усіх грунтово-кліматичних зонах.

При вирощуванні фундука не потрібно інвестувати в будівництво дорогих холодильників, установку шпалер і антиградових сіток, як в разі вирощування яблук, груші, черешні та інших культур. Немає потреби і в швидкій реалізації горіхів відразу після збору. Вони можуть тривалий час зберігатися без втрати якості при дотриманні температурного режиму і вологості.Куркуль



Теги:садівництво, розсадники, фундук, фермерство


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Українська нація поступово грамотніє.
Вже навіть бабці, що з землі торгують, поступово починають вирощувати сортову картоплю. І продають по сортам, а не вироджені суміші сортів.
Вчора у бабки купив картоплю "королева Анна", мається в виду Ярославна, - чисту, без жодних ознак виродження.
А мій однокласник, радянський полковник-пенсіонер, ще років 20 тому на батьківській садибі посадив 40 грецьких горіхів. І тепер має дохід більший за пенсію полковника.
avatar