реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

В аурі берегинь книгозбірень

Давно не переживав такої чистої, сердечної, відвертої радості, атмосферу якої створила єдина родина бібліотекарів Чернігівського району під час урочистостей з нагоди свого професійного свята.

П’ятдесят чотири бібліотеки району – це невичерпна криниця справжньої мудрості, що нею опікуються 66 працівників на чолі із завідуючою районною бібліотечною системою Вікторією Пирковською. Того дня на цю гарну тендітну жіночку випало чи не найбільше подяк, квітів і подарунків.

Бо як зазначив у своєму вітальному виступі заступник голови РДА Андрій Корданов, – «Там де не вдається вирішити питання формальними засобами, там допомагає жіноча дипломатія Вікторії Анатоліївни». Признаюся, що й я став «жертвою» цієї дипломатії, коли отримав від неї лист із таким запрошенням на свято, від якого не можна було відмовитись.

У великому конференц-залі райради, де зібралися майстрині бібліотечної справи, свято відкрив голова райради Федос Носенок: «Книга – це унікальний витвір нашої цивілізації. Книга – це правдиве, завжди живе слово, сповнене творчості й життєвої мудрості. Цю мудрість і правдивість я бачу в ваших сяючих очах».

Численні виступаючі нагадали присутнім, що багато сіл Чернігівського району мають безпосереднє відношення до святої книжної справи ще з історичних часів. Зокрема папір для Києво-Печерської Лаври виготовлявся в с. Папірне, а бібліотека в с. Раїще існує з 1890 року.

Сяючі очі бібліотекарів і всіх присутніх живо реагували на концертні номери, що їх виконували колеги по фаху. Особливо сподобались співочі виступи Ніни Швачки і Валентини Лисак, котрі кілька разів виходили на сцену в українському національному вбранні й чудовими голосами наповнювали залу любов’ю і шляхетністю.

У паузах між співами звучали вірші відомих і самодіяльних поетів, а між віршами – оголошували поздоровлення, вручали квіти і подарунки, особливо відомим корифеям за їх багатолітню книголюбну працю.

Багато оплесків і слів вдячності отримав Назар Котельницький (саксофон-сопрано), який у кількох концертних виступах полонив присутніх душевним виконанням популярних мелодій.

Бібліотекарів вітали працівники освіти і місцеві медики, діячі культури і мистецтва. Надали й мені таку можливість. Відчув себе як ніколи легко й світло, коли став перед такою розумною, ввічливою, вдячною авдиторією. Легко і світло, бо прийшов до цих берегинь книгозбірень із тим, що для них є найдорожче в їх праці, що вони найбільше цінують – з книжками. Привіз і подарував їм кілька пачок книжок до підготовки й видання яких спричинився і доклався особисто.

Тому моє привітання мало характер короткої презентації-розповіді про ці книжки: перекладені на українську мову твори видатного майстра культури моралі Е. Станєка «Справа твоєї совісті», «Наші вади і наші чесноти» і «Людина – шедевр Божої творчості», мої твори – «Крізь призму фактів» і «Мій головний привілей», твори близьких мені авторів – В. Юхимовича, Л. Лук’яненка, Є. Ґолибарда та ін.

Я нагадав присутнім, що слово бібліотека походить від назви Книги Книг – Біблії, а отже є ключовим, священним поняттям всієї нашої цивілізації. Тому робота бібліотекарів – це вкрай потрібна суспільству, почесна і перспективна праця.

Про велике значення бібліотечної справи зі словами щирої вдячності до присутніх зверталися зі сцени голова обласної профспілкової організації Іван Буренко, начальник районного відділу культури Володимир Буланенко та багато інших.

Схвальними вигуками присутні зустріли привітання прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яка оголосила про значне підвищення заробітної плати для бібліотекарів. Уквітчані берегині книгозбірень полишали святкову залу в піднесеному настрої.

Віталій КОРЖ
народний депутат України
(фракція БЮТ)






Коментарі (0)
avatar