реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Увага! Новий податок!

1 січня 2013 року набирає чинності стаття 265 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, яка визначає порядок нарахування та сплати нового податку – податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової нерухомості – будинків (у тому числі садових або дачних) та квартир.

Про це повідомили в управління оподаткування фізичних осіб ДПС у Чернігівській області.

Житлова нерухомість буде оподатковуватись відповідно до ставок податку, які встановлюються сільськими, селищними або міськими радами. Для квартир, житлова площа, яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків – 500 кв. метрів, ставки податку за 1 квадратний метр житлової площі у 2013 році не можуть перевищувати 11,47 грн. (1 відсоток встановленого на 1 січня 2013 року розміру мінімальної заробітної плати). У разі перевищення цих площ ставка податку становить 2,7 відсотка, тобто 30,97 грн. за 1 квадратний метр житлової площі.

При нарахуванні суми податку враховується зменшення, яке надається одному платнику податку один раз на рік і до одного об’єкта нерухомості за вибором (якщо їх декілька у власності): для квартир – до 120 кв метрів; для жилих будинків – до 250 кв метрів. Тобто, якщо платник володіє тільки одним об’єктом нерухомості, податок буде нараховуватись тільки на житлову площу, яка перевищує вказані показники.

Для фізичних осіб обчислення суми податку буде здійснювати податкова служба за місцем знаходження об’єкта житлової нерухомості, та надсилати до 1 липня звітного року повідомлення-рішення про суму сплати податку. У разі виникнення питань щодо суми податку, платники мають право звертатися до податкової для звірки даних і врегулювання відповідних питань.

Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають до органу податкової служби декларацію.

Податкове зобов’язання, згідно повідомлення-рішення необхідно сплатити:
- фізичним особам протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
- юридичним особам – авансовими внесками щокварталу до 30 числа, що наступає за звітним кварталом.

Водночас, не оподатковується житлова нерухомість, яка:
· перебуває у власності держави або територіальних громадах (їх спільній власності);
· розташована у зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення;
· є будівлею дитячих будинків сімейного типу;
· є садовим або дачним будинком, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку;
· належить багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю.

Відділ взаємодії із засобами масової інформації та
громадськістю ДПС у Чернігівській області



Теги:нерухомість, податкова інспекція, Податки, житло


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Та на "УВАГА!", а "Караул!" треба волати.
А уся парламентська братія - мовчить.
Ще один податок?
Та ні - тотальний контроль за рухом власності кожного громадянина конкретними азаровськими пацанами з податкової (отримають усю базу даних безкоштовно від органів реєстрації власності і наберуть ще купу підлеглих).
НКВД, МГБ, КГБ відпочивають.
avatar