реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Продаєте свою нерухомість? А податки?

Оподаткування доходів нерезидента від продажу власної житлової нерухомості в Україні
Згідно з Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» платником податку є, зокрема, нерезидент, який отримує доходи з джерелом їх походження з території України.

Доходи з джерелом їх походження з України, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, підлягають оподаткуванню за правилами, встановленими для резидентів, з урахуванням особливостей, визначених окремими нормами цього Закону.

Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), не оподатковується, якщо загальна площа такого житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку не перевищує 100 квадратних метрів.
У разі якщо площа такого об'єкта нерухомого майна перевищує 100 квадратних метрів, то частина доходу, пропорційна сумі такого перевищення, підлягає оподаткуванню за ставкою у розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта нерухомого майна.
Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного з об'єктів нерухомості, оподатковується за ставкою 5%.

Доходи від операцій з продажу об'єктів нерухомого майна, здійснюваних фізичними особами — нерезидентами, оподатковуються згідно з порядком оподаткування таких доходів, визначеним для резидентів.

Таким чином, при продажу нерезидентом не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлової нерухомості в Україні одержаний від такого продажу дохід не оподатковується, якщо загальна площа такого житлового об'єкту не перевищує 100 кв. м.
У разі якщо площа такого об'єкта нерухомого майна перевищує 100 квадратних метрів, то частина доходу, пропорційна сумі такого перевищення, оподатковується податком з доходів фізичних осіб за ставкою 30%.

Дохід, отриманий нерезидентом від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного об'єкта житлової нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 30%.

Алла Супрун, начальник відділу адміністрування адміністрування майнових податків ДПІ у м. Чернігові




Теги:нерухомість, Податки, продаж нерухомості


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Кругом ці податки. Мені завжди було цікаво, як аргументуються такі здирання грошей на всьому в цій країні
avatar