реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

УВАГА! Чернігів атакує амброзія. ФОТО

Амброзія полинолиста вперше офіційно була зареєстрована на території Чернігівської області у 2002 році на полях ТОВ «Смолянка» с. Смолянка Куликівського району на площі 103,9 га та на землях Заїздської сільської ради у Прилуцькому районі. Станом на 1 січня 2010 року амброзія офіційно виявлена у 18 районах області на площі 1307, 6 га.
Амброзія – це однорічний злісний карантинний бур’ян заввишки 20 - 180 см, з міцною кореневою системою, яка проникає в грунт до 4 метрів, зневоднючи і виснажуючи його.
Розмножується амброзія насінням, яке утворює в великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років.
Амброзія, як чужинка, не має природних ворогів (тварини її не їдять) і відзначається великою біологічною активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі.
Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. В період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання амброзійний поліноз. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, проходить різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.
В самому Чернігові амброзія вперше була виявлена у 2007 році. Вважається, що потрапила вона у місто зі щебенем, який використовували для ремонту доріг. Сприяє поширенню амброзії і висока температура, яка спостерігається останні роки у літній період.
Якщо не боротися з амброзією вона швидко стане загрозою для здоров’я людей та культурних рослин. Для цього необхідно проводити регулярні рейди по території міста: приватних садибах, підприємствах, установах, виявляючи осередки поширення амброзії, та знищувати амброзію ще до початку цвітіння - виривати з корінням (починаючи з ранньої весни).
Вести боротьбу з цією злісною карантинною рослиною треба усією громадою: інспекції з карантину рослин, санепідемстанції, екологічній та адміністративно-технічній інспекції, квартальним комітетам, підприємствам, навчальним закладам, громадськості.
І останнє.
Нову ділянку, невідому відповідним інстанціям, площею біля 50 кв. м забруднену амброзією автор щойно виявив у мікрорайоні «Шерстянка» на розі вул. Ціолковського і окружної дороги навпроти Меморіалу загиблим у Другій світовій війні. Окремі рослини зустрічаються тут по узбіччю аж до вул. Стахановців.

Сергій Соломаха









Коментарі (0)
avatar