реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Уточнення про совкову символіку

Заради справедливості хочу спростувати твердження, що ніхто не домагався знесення комуністичної символіки.

Народний Рух України ще в часи Радянського Союзу домагався декомунізації. Внаслідок нашої боротьби з комуністичною ідеологією, яка панувала в СРСР і УРСР, ми РУХівці, в союзі з демократичними силами інших республік- "САЮДІС", Народні фронти, спочатку домоглись вилучення із Конституції СРСР 6 статті про "керівну роль КПРС в СРСР", а потім в серпні 1991 Незалежності України і повної заборони КПУ і комуністичної ідеології. Тоді ж під тиском РУХу Кабміном були прийняті рішення про демонтаж радянської символіки, що частково було зроблено. На жаль, парламент, сформований ще в 1990 році, за часів СРСР, мав переважну комуністичну більшість, адже для прийняття рішень достатньо 226 голосів, а вони мали "групу 239", тому домогтися повалення "болванів", які стояли на площах їхнього імені і мали охоронні документи, нам не вдалось, те ж саме було з гербом на "Батьківщині".

Кравчук, обраний Президентом, у своїй діяльності обіцяв спиратись на ідеологію і кадри РУХу, але це були облудливі слова, для публіки, насправді він спирався на комуністів і комуністичну ідеологію. Представники президента, за рідкісним виключенням, були тільки комуністи і кадри відповідно, тому через деякий час через Конституційний Суд комуністи домоглись відновлення КПУ. В 1990 громадські об'єднання студентів УСС і СБ за активного сприяння молодіжного відділу РУХу, який очолював Віктор Кулинич, а активним співробітником була Олена Галаджій, організувавали студентську "Революцію на граніті", яку підтримали РУХівці Києва і всієї України. З З Донецької, Одеської, Січеславської, Хмельницької, Тернопільської, Франківської , Львівської, Волинської і інших областей тисячі РУХівців і прихильників РУХу приїхали в Київ і були в Києві, підтримуючи вимоги студентів.

1993 восени, через союз зі страйковими комітетами, РУХівці домоглись дострокової відставки ставленика і впроваджувача комуністичної ідеології Кравчука, одночасно було прийняте рішення про достроковий розпуск парламенту. Я керував переговорним процесом, подробиці можна прочитати в моїй стрічці про 1993 рік.

Внаслідок виборів 1994 року комуністичні функціонери (партсекретарі КПУ) в парламент не пройшли, витіснені активною роботою РУХівців, але Президентом за підтримки комуністів і проросійських сил став Леонід Кучма, якому відповідно "болвани " на площах не заважали і він підтримував КПУ, надаючи їм "хлібні" посади, пов'язані з великими грошами - в енергетичній галузі і т.п. На зміну "застою" через "Помаранчову революцію", модераторами якої знову виступали РУХівці, розділені на багато партій : РХП, УРП, ДЕМпу, РУХ, УНП та інші, що примкнулись- "Солідарність" .і т.п, що створили громадсько-політичне об'єднання - "Наша Україна", в яку "Свобода" не увійшла, нам вдалося Президентом обрати Віктора Ющенка. Знову постало питання заборони комуністичної ідеології, як противника демократії і знесення "совкової" символіки. Ми вимагали люстрації і декомунізації, тому була нова хвиля відповідних рішень по декомунізації, які просто не виконувались виконавчою владою КМУ (прем'єр-міністри: Юлія Тимошенко, Віктор Янукович і Юрій Єхануров) . Мотивом було відсутність грошей в бюджеті , в т .ч. це стосується герба СРСР на "Батьківщині" . Відповідно з В. Януковичем все зрозуміло, бо він спирався на "совок" в головах його виборців, а при Петрі Порошенкові на вимогу зміни герба на "Батьківщині" отримали відповідь з АП з посиланням на висновки якогось інституту, що змінити герба технічно не можливо, а зносити не доцільно, бо дорого.

Ілля ШУТОВ



Теги:декомунізація, Ілля Шутов, Народний Рух


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
0
1
"союз зі страйковими комітетами" молодіжного відділу РУХу привів на олімп виконавчої влади представника Донбасу Вітольда Фокіна замість Віталія Масола. У часи прем'єрства Фокіна країна перебувала в гострій економічній кризі. Фокін передав естафету прем'єрства "червоному директорату" Леоніду Кучмі, Юхиму Звягільському...
То чи принесла користь "студентська "Революція на граніті", яку підтримали РУХівці Києва і всієї України"?
avatar
2
1 Шкурко • "союз зі страйковими комітетами" РУХу відбувся у 1993 році, що стало причиною повалення ньюкомуністичного режиму Кравчука, а молодіжний відділу РУХу привів на олімп виконавчої влади представника Донбасу Вітольда Фокіна замість Віталія Масола. який був ортодоксом комуністичної економіки, що призвело до убожіння і "кравчучок". Дійсно у часи прем'єрства Фокіна країна перебувала в гострій економічній кризі. Фокін передав естафету прем'єрства "червоному директорату" Леоніду Кучмі, якого ми повалили ув н7аслідок протестів 1993 року, але Кравчук передав прем'єрське місце В.О. Юхиму Звягільському... Настали нові вибори і
"Революція на граніті", яку підтримали РУХівці Києва і всієї України" отримала логічне завершення, яке призвело до зміни комуністичної влади в Україні .
avatar
0
3
Ганебне в цій ситуації те, що протести зіграли на руку антиукраїнським силам, які достроково припинили повноваження 1-го демократично обраного складу ВРУ та її голови, зробили розворот від засадничих положень Декларації про державний суверенітет України у бік творення кланово-олігархічної президентської системи. Цей процес мав наслідком скасування процесу творення демократичної конституції на засадах Декларації натомість - ухвалення Конституції України 1996 року. 30 років чинності такої моделі державного устрою засвідчили хибність тих змін на хвилі протестних настроїв.
avatar
0
4
Щодо зміни комуністичної влади в Україні.
Фракція Компартії України зразка 1990 року у ВРУ складалася з націонал-комуністів (група 239), яка офіційно називалась «За суверенну Радянську Україну».
Компартія України зразка 1993 року це була відверто проросійська політична сила у ВРУ 1994-2014 рр.
avatar
5
п. Шкурку
протести зіграли на руку українським силам, які достроково припинили повноваження 1-го складу ВР УРСР та її голови, комуністична більшість якої зробили розворот від засадничих положень Декларації про державний суверенітет України у бік творення кланово-олігархічної президентської системи. Леонід Кравчук, ставши Президентом, на з'їзді РУХу пообіцяв спиратись на кадри РУХу, натомість на всі посади призначав комуністів, аж вісім РУХівців на всю державу стали держслужбовцями, а розпустив чутки ніби пропонував посаду Прем'єр-Міністра - Чорноволу та рухівці відмовились! Пам’ятаю добре, як приходить В.Чорновіл і говорить, що в кулуарах ВРУ говорять, що йому пропонували бути Прем’єром, а він невдячний, відмовився! Та ніхто ж нічого не пропонував і не пропонує!
Ми обговорювали, що робити , якщо запропонують.
Рішення було однозначне - очолювати і формувати Уряд.
Мотивація була простою- НРУ і створювався для того , щоб вибороти незалежність, та владу з метою побудови демократичної держави для української політичної нації. Саме для цього була розроблена і на з'їзді затверджена програма, в створенні якої Дмитро Павличко і багато інших брали участь.
Леонід Кравчук навіть не міг запропонувати таке, бо спирався на комуністичну більшість у Верховній Раді, а саме вона, формувала Уряд і призначала Прем’єр-міністра, тому ними був призначений спочатку Масол,Фокін, а потім Л.Кучмаі Звягільський.
Проголосивши незалежність під тиском РУХу і обставин, комуністи зорієнтовані на Москву, відразу почали давати «задню», мотивуючи «давніми історичними зв’язками», «братніми народами» і іншими подібними «справами».
Ми організовували мітинги проти злочинної діяльності комуністичної влади.
В кінці 1993 року, в наслідок боротьби НРУ Л.Кравчук достроково пішов у відставку, а парламент достроково розпущений.
Україна стояла напередодні нових виборів і була надія, що в наслідок виборів ситуація кардинально зміниться на користь демократії і Європейського вибору, але проросійські сили отримали реванш, сфальсифікувавши вибори і таким чином обравши свого ставленика - Л. Кучму!
Боротьба продовжилась!
Вячеслава Чорновола вбили.
avatar
0
6
Рух припинив своє існування, коли його перетворили з громадсько-політичного обʼєднання національно-демократичних сил у політичну партію, невдовзі в кілька партій, які між собою боролися.
avatar