реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Успішна нафта з Одеси до Білорусі -- удар по російських вигадках

Запуск трубопроводу «Одеса-Броди» в аверсному режимі не зашкодить транспортуванню російської нафти до центральноєвропейських країн. Про це заявив експерт з енергетичних питань, член політради «Нашої України» Богдан Соколовський.
Сьогодні стало відомо про успішне завершення транспортування пробної партії нафти обсягом 80 тис. тонн з Одеси до білоруського НПЗ в місті Мозир нафтопроводом «Одеса-Броди» в аверсному режимі та одним з трубопроводів «Броди - Мозир» системи «Дружба».

Саме це, за словами Соколовського, стало підтвердженням високого рівня професіоналізму українських фахівців і надійного технічного стану українських систем трубопроводів, адже одночасно у штатному режимі за маршрутом «Мозир - Ужгород» транспортувалася російська нафта до центральноєвропейських країн.

«Ніхто з фахівців не сумнівався в цьому позитивному результаті і без експерименту, який не був необхідним з технічної точки зору і є дискусійним з фінансової», - відзначив Соколовський.

Натомість, за словами українського експерта, окремі російські функціонери, зокрема представник компанії «Транснефть» Ігор Дьомін, висловлювали домисли, що начебто «аверс нафтопроводу Одеса-Броди може перешкодити постачанню російської нафти до Чехії, Угорщини, Словаччини, Хорватії та Південної Німеччини». Соколовський вважає такі заяви безпідставними

«Вони можуть свідчити про низький фаховий рівень окремих російських колег, як в питаннях нафтотранспорту, так в царині географії. Адже українська нафтотранспортна система ніколи не виконувала замовлень з транспортування нафти до Німеччини чи Хорватії», - наголосив «нашоукраїнець».

Він вважає, що російська сторона в цій ситуації демонструє роздратованість, розгубленість та збентеженість. Адже і з політичних, і з об’єктивних причин вона втрачає позиції на сусідніх ринках та в ЄС, як надійний, подекуди монопольний постачальник нафти.

«Це зумовлено і виснаженістю зорієнтованих на захід російських родовищ, і бажанням рентабельно використовувати нафтопроводи ССТО (Східний Сибір - Тихий океан) і БТС-2 (Балтійська трубопровідна система - 2), а головне – послідовною політикою країн Центральної і Західної Європи щодо диверсифікації джерел і маршрутів постачання нафти, згідно з якою Росія перестане бути монополістом, а стане одним з постачальників нафти і газу в Європі», - сказав Соколовський.

Він підкреслив, що у цьому контексті переведення нафтопроводу «Одеса - Броди» в аверсний режим відразу, навіть без значних інвестицій, дає можливості реалізувати кілька маршрутів постачання альтернативної нафти не тільки в Білорусь та Україну, але й до інших країн, включаючи Польщу, куди можна транспотрувати нафту вже існуючими трубопроводами через Білорусь.Наша Україна




Теги:імперіалізм, Білорусь, Росія-Україна, Одеса-Броди, Наша Україна


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
я со всем согласен. мы безусловно молодцы. но уважаемый вы забыли .что у нас властвуют промосковские посипаки.с этого роя ...
avatar