реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Урочистий обід у Чернігові

29 вересня (за старим стилем) 1891 року в Чернігові відбувся урочистий обід з нагоди 50-річчя творчої діяльності Леоніда Івановича Глібова.

Життя відомого чернігівця, громадського діяча Леоніда Івановича Глібова було не простим. Доля не була до нього надто ласкавою: був двічі одружений, перша дружина крутила поза його спиною любовні романи й, зрештою, померла від застуди, діти від обох шлюбів також рано померли.

Сьогодні мова піде про "момент слави" великого байкаря. У 1891році в Чернігові відбулося урочисте вшанування Глібова з нагоди 50-річчя його літературної діяльності. Листи, телеграми, вітання, ювілейні свята на честь митця свідчили про високе визнання його поетичного таланту. Земляки з Київщини піднесли ювіляру набір срібного посуду для пиття (5 срібних, позолочених й вкритих різьбленим орнаментом келихів, московської ювелірної роботи 1890 року виготовлення, срібний штоф (графин - т.зв."карафа") й таця)). Чернігівці з тієї ж нагоди подарували великий срібний кухоль.

До 50-річчя творчої діяльності письменника львівський часопис для дітей і молоді ”Дзвінок”, в якому друкувався Леонід Іванович, у номері від 27 лютого 1891-го року вмістив вітальну листівку, яка зображала портрет Леоніда Глібова в оточенні персонажів його байок. Як видно з підпису, листівку - вітальну адресу для ювіляра створив чернігівський художник Іван Григорович Рашевський. Ці подарунки ніби самі розповідають про ставлення тодішньої культурної еліти до байкаря. Знаючи його скрутне матеріальне становище, його друзі навіть зібрали кошти й влаштували урочистий обід на честь творчого ювілею. Відбулися урочистості 29 вересня 1891 року. Збереглося, навіть, меню цього обіду.

Подарунки на ювілей та документи нині зберігаються у фондах Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського. Потрапили вони туди різними шляхами й за різних обставин, але ті речі й меню, про які ми згадали були здебільшого придбані в травні 1926 року Чернігівським державним музеєм (утворився 1925 року шляхом об’єднання колекцій 5-и музеїв: Губернської вченої архівної комісії, церковного давньосховища, селянського побуту (етнографічного), дворянського побуту (з чернігівської садиби графа Милорадовича) й земського музею українських старожитностей (в основі колекція В.В.Тарновського) в єдиний радянський музей). Срібний посуд продав музею пасинок і спадкоємець Леоніда Глібова - Олександр Леонідович Глібов.

Ярослав ВОЛЕРТ



Теги:українська література, Леонід Глібов, Ярослав Волерт


Читайте також



Коментарі (0)
avatar