реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Українців роблять нацменшиною?

ЗАЯВА УКРАЇНСЬКОЇ ВСЕСВІТНЬОЇ КООРДИНАЦІЙНОЇ РАДИ
З ПРИВОДУ ПРИЙНЯТТЯ ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ УКРАЇНИ ЗАКОНОПРОЕКТУ ПРО МОВИ В ПЕРШОМУ ЧИТАННІ

Українська Всесвітня Координаційна Рада висловлює рішучий протест проти прийнятого Верховною Радою України 5 червня 2012 Закону про мови в першому читанні. УВКР заявляє, що прийняття цього Закону зводить українців до становища національної меншини в Україні, оскільки:

1. фактично надає статус державної російській мові і вивищує позиції російськомовних громадян в Україні;

2. орієнтована на Росію влада поспішає повернути практику минулого – асиміляцію українців із тим, щоб зробити процес денаціоналізації народу незворотним;

3. Європейська Хартія регіональних мов, якою прикриваються автори законопроекту, покликана захистити зникаючі мови, до яких аж ніяк не належить російська мова в Україні, яка й так має чисельні переваги;

4. закон дозволить проросійській владі маніпулювати справжніми цифрами україномовності з одного боку, і посилить позиції роботодавців, які вимагатимуть від працівників заяв про надання переваг російській мові, з іншого;

5. українці не зможуть навчати своїх дітей українською мовою в повній мірі, оскільки обов'язкове опитування учнів, їхніх батьків та студентів щодо мови, якою вони хотіли б навчатися, перетворить освіту на поле нескінченних мовних воєн, де політики всіх напрямків знаходитимуть вдячний грунт для виголошення найрадикальніших гасел.

6. українці втратять навіть ті нечисленні на сьогодні електронні ЗМІ, кінопрокат, рекламу та інші сфери суспільного життя, в яких українська мова ще застосовується.

Українська Всесвітня Координаційна Рада заявляє, що прийняття цього Закону суперечить Конституції України.

Українська Всесвітня Координаційна Рада уповноважена донести до відома громадськості, що в усіх країнах поселення українців перед посольствами України відбулися або відбуваються акції протесту проти насильницької русифікації в Україні.

Українська Всесвітня Координаційна Рада засуджує дії влади, яка вжила брутальних силових методів боротьби з інакомислячими і розігнала акцію на захист української мови в Києві 5 червня 2012 року;

Українська Всесвітня Координаційна Рада підтримує всіх, хто бореться за повернення українцям конституційного права вважати українську мову єдиною державною мовою. Ми закликаємо громадян України захистити своє конституційне право на використання рідної мови у всіх сферах суспільного життя.

Голова Української Всесвітньої
Координаційної Ради Михайло Ратушний



Теги:українська мова, УВКР, денаціоналізація, діаспора


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Попереду важка робота, а не просто заяви. На жаль, ця робота не велася належно протягом усіх 22 років, з часу прийняття Закону про мови в Українській РСР. Мені шкода тих, хто так і не повернувся до української мови за увесь цей час. Вітаю усіх, хто нею володіє чи у дорозі до неї.
avatar