реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Голова чернігівської "Просвіти" -- за другу державну мову

На сесії Головної Ради Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка голова чернігівської "Просвіти", головний редактор газети "Сіверщина" Василь Чепурний здивував, заявивши про визнання ним необхідності другої державної мови і звернення до президента.

"Але не до Президента України, бо це без толку, а до президента Російської Федерації. І про потребу другої державної мови у РФ -- татарської та про забезпечення прав української", -- пояснив Василь Чепурний.

Нагадаємо, що татари є другою за чисельністю націоналністю у Російській Федерації і конституція Татарстану фактично визнає його суверенітет від Москви. Татарська влада, а не тільки інтелігенція, домагаються дійсно юридичного визнання татарської мови державною на території якщо не всієї РФ, то на території Татарстану.

"Моя пропозиція полягає не тільки в тому, щоб довести до абсурду ситуацію із законопроектом Ківалова- Колєснічєнкі, -- сказав на сесії Головної Ради "Просвіти" Василь Чепурний, -- але й щоб показати, що в самій Росії, звідки підігріваються мовні війни в Україні, ситуація дуже нестабільна. І коли нашого донецького чи кримського обивателя втягують у політичні спекуляції навколо мови, то давайте покажемо йому ситуацію в Росії, яку він так любить".

У роботі сесії взяли участь народні депутати Іван Заєць, Юрій Гнаткевич, Микола Кульчинський, Павло Мовчан, відомі громадські діячі Василь Костицький, Борис Олійник, Микола Жулинський, голова УВКР Михайло Ратушний.

До теми.
Татарські громадські організації почали збір підписів на підтримку надання татарській мові статусу другої державної мови РФ.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Світового конгресу татар, у рамках акції «Мін татарча сойлешем!» («Я говорю по-татарськи!»), яка проходить у Татарстані, лідери татарської молоді планують виступити із законодавчою ініціативою надання татарській мові другої державної в Росії.

За словами голови бюро Світового форуму татарської молоді Руслані АЙСИНА, зараз йде збір підписів по всій Росії під зверненням, що пропонує офіційно визнати татарську мову другою державною мовою в Росії.

Він зазначив, що рамках акції «Мін татарча сойлешем!», вирішено прийняти програму під назвою «Татарська мова – мова миру й матері». Дана програма спрямована на те, щоб підвищити статус татарської мови на федеральному рівні.

Ідею надання татарській мові статусу другої федеральної мови в Росії ініціатори обгрунтовують тим, що татари це друга за чисельністю нація в Росії, один із державоутворюючих народів Росії. Крім того, особливо важлива його роль у тюркскому світі. Зокрема, відомо, що в Росії працює велика кількість громадян тюркских держав, культурна адаптація яких викликає складнощі у російської влади. У повідомленні пояснюється, що татарська і тюркські мови середньоазіатських народів є такими, що абсолютно взаємно розуміються. Вже зараз татарська мова в Татарстані часто використовується в спілкуванні з узбеками, туркменами та іншими тюркськими народами, які приїздять у регіон на роботу.

«Особливий статус татарської мови в тюрко-мусульманському співтоваристві Росії, її інтегруюча роль може виявитися дуже корисною для ефективної внутрішньої та зовнішньої політики Росії. В зв`язку з цим надання татарській мові статусу державної виглядає абсолютно своєчасним і правильним рішенням», - підкреслюється в повідомленні.

В Татарстані, де частка татарського населення перевищує 50%, татарська мова вже зараз має особливий статус.

Згідно з результатами Всеросійського перепису населення 2002 року, приблизно 4% жителів Росії є татарами.

Згідно з угодою, укладеною між федеральною владою Росії й владою республіки в 2007 році, до паспортів жителів регіону додається вкладиш татарською мовою. Знання цієї мови обов`язкове для кандидатів у президенти Татарстану.



Теги:українська мова, Просвіта, УВКР, законопроект Ківалова - Колесниченк


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Росія, колишня колонія татарської Золотої Орди, видала своїм колишнім колонізаторам вкладиші до російських паспортів. Прийде тепер татарин до російського державного органу зі зверненням і чиновник бачить, що до нього прийшов колишній колонізатор.
От би й Україна видала своїм колишнім колонізаторам вкладиші і скзала - все, досить, радуйтесь тому, що дали.
avatar