реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Українці відновлюють статус нації, яка любить читати

Читання книжок вважається важливою складовою інтелектуального та духовного розвитку. Воно стимулює мозкову діяльність, розвиває мислення, покращує пам’ять.

Вчені стверджують, що люди, які регулярно читають, менше хворіють і рідше впадають у депресію.

Наприкінці ХХ століття українці входили до топу найбільш читабельних націй світу. Але в новому тисячолітті ситуація змінилася. Десять років тому, згідно з результатами соцопитувань, лише 10% українців читали щодня, а 20% - кілька разів на тиждень.

Яка ситуація з читанням книжок українцями у 2023 році з’ясовувало агентство Info Sapiens. Результати представив Український інститут книги.

Під час соцопитування з’ясувалося, що щоденне читання стає поширеним видом дозвілля. В інтернеті що-небудь цікаве (не в соцмережах) щодня читає понад 41% дорослих. Щодня читають 17% опитаних, а 19% - кілька разів на тиждень. 19% зізналися, що практично нічого не читають, бо їм нецікаво, а у 18% не вистачає грошей на книжки. У 2022 році таких людей було понад 40%.

Можна припустити, що необхідність економити на витратах поступово зменшується. Крім того, за даними NV Промокоди, українці стали частіше використовувати коди на знижку і купувати акційні товари. Зокрема, кількість покупців-онлайн, які користуються промокодами та іншими бонусами продавців і постачальників послуг, протягом року зросла на понад 30%.

Підвищення попиту на знижки експерти фіксують практично в усіх товарних групах. Так, скажімо, у категорії «Дозвілля та хобі» кількість запитів на можливість отримати вигідніші умови купівлі порівняно з минулим роком збільшилася майже наполовину. Зокрема, при замовленні паперових книжок у Yakaboo промокоди застосовують близько 34% покупців.
Яким виданням надають перевагу українці
За результатами опитування, найчастіше читачі замовляють друковані видання. Їх читає 21% учасників дослідження. Проте лише 1% із них купує щомісяця 1−2 книжки. 22% придбали за рік від 1 до 4 друкованих видань, а 12% - від 5 до 12. Жодної паперової книжки не купили 62% опитаних.

Однак це не означає, що люди не читають. Третина респондентів надає перевагу електронному формату та аудіокнигам. Електронні книжки за рік придбали 17% респондентів, а майже 13% - аудіокниги. У середньому українці витрачають на покупки від 200 до 1000 грн.

Люди також читають раніше придбані книжки з власних бібліотек, позичають у друзів чи знайомих.

Популярні жанри
Учасникам опитування, які читають щотижня, найбільше подобаються сучасні романи та фантастика — 15% і 14% відповідно.

До популярного кола читання також входять:

книги з психології, саморозвитку — 10%;

історичні романи — 8%;

українська та світова класика — 7%;

детективи — 7%;

релігійна та містична література — 6%;

любовні романи — 5%.

Мемуари відомих людей читають 4%. Науково-популярні видання подобаються 3% читачів. Поезія входить до кола постійного читання 1% дорослих, стільки ж щотижня читають фахову літературу. Енциклопедії та словники регулярно читають 0,2% учасників опитування.

Понад 54% обирають лише книжки українською мовою. Для 36% мова, якою видана книжка, не має принципового значення.

Попри певний позитив, є й тривожні дзвіночки. 42% опитаних заявили, що не потребують читання, а 18% не вистачає грошей на книжки. Ще 11% вважають, що книжки дорогі й воліють витрачати гроші на інші розваги.
NV



Теги:книги, читання


Читайте також






Коментарі (0)
avatar