реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Українці відкрили церкву французької королеви

Донька київського князя Ярослава Мудрого, якого звали сватом Європи, стала королевою Франції. Дівчина вільно спілкувалася кількома європейськими мовами та зналася на політиці. На державних документах протягом кількох десятиліть поряд з хрестиками неграмотних клерків стояв чіткий підпис "Анна Ярославна, королева Франції". Власне, на її Євангелії, привезеній з Києва, присягали після неї французькі королі. Було це давно і храм її у Санлісі занепав.

З ініціативи єпископа греко-католиків Франції Бориса Ґудзяка українці з України та Європи скинулися і за 200 тисяч євро викупили церкву королеви Анни у Санлісі, де вона жила.
За попередніми підрахунками на ремонт та облаштування потрібно 1,5 мільйона доларів США, адже церква вже майже століття не діяла як храм, а була в приватній власності.

Протягом тисячі років французи зберегли пам’ять про українську княжну та свою королеву: на її честь у Санлісі протягом багатьох століть влаштовували щорічний обід для вдів. Її особистість досліджували історики, спочатку у Франції, а згодом і в Україні. Про неї написано кілька історичних досліджень, романів і знято кінофільм. Нащадки французьких королів вважають себе родичами Анни Ярославни. При вході в Абатство стоїть перший пам’ятник Анні Ярославні встановленій вже після французької революції. Новий пам’ятник Анні Київській було відкрито у 2005 році президентом України Віктором Ющенком. У 2005 Санліс та Печерський Район Києва розпочали співпрацю як міста побратими. У 2010 її іменем названо школу в Санлісі.

16 листопада у церкві української князівни відслужено перше богослужіння українською мовою. Королева Анна нарешті почула рідну мову -- адже у Києві і за її часів, і тепер говорять однаково.



Теги:українська діаспора, королева Анна, УГКЦ, Україна- Франція


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Невже в Києві до сих пір розмовляють мовою "Слова" та "Повісті минулих літ"?
Буваючи в столиці, я постійно  чую російську та суржик, а мови Нестора, чи уніатсько-галицької говірки, як і справжньої української, ні разу не чув.
avatar