реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Укладення договору оренди юридичної особи – резидента з фізичною особою - нерезидентом

Податковим кодексом України передбачено, нерухомість, що належить фізичній особі – нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу – підприємця або юридичну особу – резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів.
Нерезидент, який порушує норми Кодексу, вважається таким, що ухиляється від сплати податку.
Кодекс забороняє фізичним особам – нерезидентам самостійно передавати нерухомість, що їм належить, в оренду. Така передача можлива лише через фізичну особу – підприємця або юридичну особу – резидента України, які виконують представницькі функції.
Представницькі функції слід розуміти як представництво, яке відповідно до Цивільного кодексу України є особою правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. Зокрема, представництво може здійснюватися за довіреністю, на підставі договору доручення, але при цьому слід звернути увагу на обов’язковість дотримання письмової форми договору про представництво.
Крім того, представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах. Тому юридична особа – резидент України не може одночасно виконувати функції уповноваженого представника власника нерухомого майна (фізичної особи – нерезидента) на підставі договору про представництво та виступати орендарем цього майна, оскільки у даному випадку представник діятиме у власних інтересах.

ДПІ у м. Чернігові <
br />








Коментарі (0)
avatar