реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

У прес- клубі "Просвіти" представлено книгу "Сіверщина іncognita"

Більше 200 сторінок із 52 найпопулярніших статей 21 автора закинуть читачів у велику історію нашої малої Батьківщини. Книга “Сіверщина іncognita” розкриє давні та сучасні сторінки таємниць Чернігово-Сіверської землі.
Книгу представили голова Чернігівського обласного Товариства “Просвіта” ім. Т. Шевченка, гловний редактор газети “Сіверщина” Василь Чепурний і журналіст та краєзнавець Олександр Ясенчук.

Василь Чепурний повідав про ідею створення та народження “Сіверщина іncognita”. Він зауважив, що це перший випуск книги, але не останній.

“Книга “Сіверщина іncognita” має давню історію створення. Задумувалась вона давним-давно, але як-завжди все впирається в фінанси. Але ж не можна опускати руки, треба діяти, потрібно створювати.

В книзі ми розмістили найпопулярніші статті, які виходили в газеті “Сіверщина”. Люди із захопленням читали ці твори та відгукувалися на них листами до Редакції газети. Тому було прийнято рішення внести в книгу “Сіверщина іncognita” ті статті, на які більш за все є відгуків читачів”, – сказав Василь Чепурний.

Він додав: “Якщо ви візьмете книгу до рук, то побачити абсолютно невідомі сторінки Чернігівщини. Так, наприклад, тут є і про села, маєтки та церкви Гетьмана Мазепи, і про українські прізвища російських класиків (Чехов, Чайковський), і про отаманів громадянської війни, і про російські фашистські республіки у Другу Світову війну, і багато не менш цікавого.

Я думаю, ми зробили вдалий проект. І так, як це перший випуск книги “Сіверщина іncognita”, впевнений, що він буде не останній”.

Олександр Ясенчук коротко переповів про зміст книги. Він наголосив, що “Сіверщина іncognita” цікава своїм наповненням, але має ще і свою практичність.

“В книзі задіяна не просто історія рідного нам краю. В ній ми можемо побачити таємні сторінки історії. Так ми не маємо достатнього доступу до архівів КГБ, СБУ та ФСБ, проте ми виїжджаємо у села і розпитуємо місцеве населення. Люди переповідають з вуст, як самі переживали ті чи інші події, що чули, що бачили, а також те що їм розказували їхні батьки, діди та прадіди. Ця історична практика у нас в Україні нова, але закордоном нею користуються дуже серйозно. Вона має назву “Орал хісторі”(oral history)”, – розповів Олександр Ясенчук.

Він додав: “Практичність цієї книги полягає в тому, що в ній є “карта паломника”. Будь-який христианин може знайти в ній святі місця Чернігово-Сіверської землі”.

Сто примірників книги було передано директору обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка Інні Олефіренко для передачі бібліотекам області. Це сталося завдяки допомозі відомого політичного і громадського діяча Валентина Наливайченка.

Журналістам, які прийшли на представлення, було подаровано екземпляр книги “Сіверщина іncognita”.
Джерело: Прес-клуб "Просвіта"



Теги:В.Чепурний, Сіверщина, Валентин Наливайченко, О.Ясенчук, нові книги, прес- клуб


Читайте також



Коментарі (0)
avatar