реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

У Парижі вийшов друком фантастичний роман про Голодомор

Автор книги – французький журналіст і письменник Роман Рижка. Книга Ниви людожерів є другою частиною трилогії Романа Рижки про події в Україні в 1914-1950 роках. Перший твір під назвою Сім поїздів імператриці розповідає про події визвольних рухів і громадянської війни.
Другий роман, Ниви людожерів, присвячений темі Голодомору 1932-33 років. Третій, останній роман трилогії, вже написаний. У ньому йтиметься про Другу світову війну і Українську повстанську армію.

Як розповів автор книги, про Голодомор він дізнався від батьків своєї дружини.

"Чому я вибрав місцем дії Україну? Тому що моя дружина – українка, і її сім'я сильно постраждала від голодомору. Мати мого свекра була єдиною в родині, хто вижив у 1933 році. Вона втратила батьків, двох братів, сестру... Сім'ю розкуркулили, а сама жінка не загинула лише тому, що працювала гувернанткою в родині радянського міліціонера", - розповів французький письменник.

Роман Рижка сподівається, що за допомогою художнього слова можна потроху розтопити загальну французьку байдужість до трагедії голодомору, а також зрівноважити активні московські впливи, які заперечують формулювання геноциду щодо подій 1933 року.

"Я певен, що література, роман – це хороший і приємний спосіб, який допомагає знайомити французів з українцями та їхньою історією. Але, зокрема у Франції, потрібно бути дуже терплячими. Французи мають багато упереджень стосовно України та Росії. Наприклад, чимало моїх співвітчизників знають Шевченка-футболіста і не знають поета ...", - зазначив Рижка.

Роман Рижка – журналіст Раймон Клярінар, заступник головного редактора французького тижневика Courrier international. По роботі йому нерідко доводиться працювати з темою Голодомору.

Журнал публікує переклади текстів на цю тему з української та російської преси. За спостереженнями редактора, не всі російські видання відкидають свідомий характер злочину проти українського народу.

Що стосується особистої позиції, то Роман Рижка зазначив, що в питанні Голодомору він не сумнівається у факті саме геноциду українців.

Нагадаємо, що в липні 2010 року до України приїздила французька журналістка Бенедикт Банет, яка знімає документальний фільм про Голодомор 1932 - 1933 років і знищення української інтелігенції в 30-х роках минулого століття.

А восени 2009 року знаменитий Британський Королівський Шекспірівський театр (British Royal Shakespeare Company) поставив спектакль про Голодомор.

За матерiалами:
Українська служба Бі-Бі-Сі




Теги:геноцид, Париж, Голодомор, нлвий роман


Читайте також



Коментарі (0)
avatar