реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

У Мезинському національному природному парку квітують магнолії

Біля центрального офісу Мезинського НПП, що у с.Свердловка Коропського району, зацвіли екзотичні види та гібриди магнолій, зокрема магнолія Суланжа та магнолія лілієквіткова. Вони були висаджені у 2007 році під час закладання дендрарію біля офісу парку.

Магнолія – казково красиве дерево. Тоді коли більшість дерев ще лише «прокидаються» після зими, магнолія вже радує око своїми квітами. За китайською легендою, в кожному бутоні б`ється дівоче серце, продовжуючи життя квіткою, а якщо прислухатися, то навіть можна почути, як тихо воно стукає. У Китаї вона символізує весну, жіночу чарівність, самопошану, красу, а також вважалась квіткою цнотливості та мала релігійне значення. За фен-шуй «магнолія» означає «кохання, солодкість, вишуканість». Коли юнак дарує дівчині квітку магнолії, він показує, що у відносинах виявлятиме шляхетність та наполегливість.
Магнолія – рослина реліктова, тобто дуже древня, вона цвіла на Землі ще в той час, коли основу життя на планеті становили рептилії.

Знайденим екземплярам Magnolia acuminata біля 20 млн. років, а іншим рослинам із родини магнолієвих - біля 95 млн. років. Давній за походженням рід магнолій відокремився в ті часи, коли бджіл ще не було. В дикій природі її зустрічають у лісах, на берегах річок Східної Азії від Гімалаїв, на заході й до Японських островів на сході, а також від Курильських островів на півночі до Південного Китаю на півдні, ще й практично на всій Північній та частково Центральній Америці.

Першу магнолію завезли до Європи з Америки тільки наприкінці XVII початку XVIII сторіччя. Коли з нею познайомилися європейці, вони були у захваті, їх подив був ні з чим незрівнянний. Почалася «магнолієва лихоманка», що була подібна тільки «тюльпановій лихоманці» в Голландії. У світі нараховують приблизно 125 форм та різновидів магнолій

З наукової точки зору, магнолія Суланжа (Magnolia х soulangeana) є гібридом магнолії оголеної (родом з Японії) та магнолії лілієквіткової (родом з Східного Китаю), який було виведено у Франції у 1820 році. На сьогодні ця магнолія є досить широко культивованою в світі.

З погляду біології, ця рослина являє собою дерево або чагарник висотою до 5 метрів. Кора стовбура гладка, сіра, гілок – сірувато-коричнева з восковим нальотом, молоді пагони коричнево–оливкові, злегка опушені. Листя велике, оберненояйцеподібної форми. Квітує у травні, до появи листя або одночасно з його розпусканням. Квітки великі, келихоподібні, до 15-20 см у діаметрі, з пелюстками забарвленими від ніжно-рожевого (форма Alexandrina) до темно-пурпурного кольору (форма Rustica Rubra), приємно солодкуватого аромату.

Якщо у Вас біля дому росте магнолія, це є ознакою престижу, благополуччя та вишуканого смаку.
На Коропщині магнолії не тільки добре прижилися, а й стали однією з весняних візитівок Мезинського НПП.

В. СВЕРДЛОВ,
провідний фахівець з екологічної освіти Мезинського національного природного парку






Теги:магнолії, національний парк, Коропський район, мезин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar