реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

Столичні журналісти ліпили у Мезині свищики

Зустрічати літо в Мезинський НПП приїжджали журналісти національних теле- і радіокомпаній, різних друкованих видань.

Прес-тур «Заповідна природа – гордість України» на базі Мезинського НПП відбувся 10 червня за підтримки проекту Європейського Союзу «Додаткова підтримка Міністерства екології та природних ресурсів України у впровадженні Секторальної бюджетної підтримки» та участі провідних громадських природоохоронних організацій. 35 гостей масмедіа завітали на древню Мезинську палеолітичну стоянку.

Традиційно на початку літа свою сезонну роботу розпочинає своєрідний «середньовічний» паром, переправа яким найбільш вразила гостей. На території Мезинського парку збереглося три старовинні переправи через Десну, які служать місцевим жителям для господарських потреб, в основному при заготівлі сіна на луках та випасі худоби. Принцип дії парому полягає у використанні течії річки та м’язової сили паромщика. Біля парому знаходиться «Каолінова гора», це пагорб з білої глини (каоліну), яку в ХІХ ст. місцевий фабрикант Григорій Савицький використовував для виробництва знаменитого фаянсового та порцелянового посуду.

Початок літа це не тільки розквіт природи, але і радісна пора для місцевих дітей, які багато часу проводять на Десні, а це – купання, рибна ловля, катання на човнах та інтерактивний відпочинок біля річки. Так співпало, що цього дня учні Свердловської та Мезинської шкіл в рамках співпраці з НПП та Коропським РЦДТ розмістилися на деснянських луках, щоб отримати майстер-клас з художнього розпису, соломоплетіння та художньої ліпки з глини. Виготовили собі сувенір і дехто з гостей.

В нашій місцевості глина з давніх-давен була основним матеріалом для виготовлення посуду, побутових речей та навіть дитячих іграшок. В місцях, де є поклади глини, створювалися гончарні майстерні.

Гості були в захваті, бемежно вражені й зачаровані неповторними деснянськими краєвидами, що відкриваються з Пузиревої гори під Радичевом, де знаходилась гончарня майстра Пузиря (XIX ст.). Сьогодні «Пузирева гора», поряд з якою розташовувалася ця майстерня, містить багато решток кераміки того часу та є чудовими оглядовим майданчиком місцевої панорами.
Цікавою стала зустріч на маршруті з найбільшим жуком Європи. Це жук-олень – вид з Червоної книги України. На згадку про деснянський край журналісти зібрали на узбережжі Десни рештки тварин часів «давнього моря» (белемніти, вік яких сягає середини юрського періоду мезозойської ери, близько 150 млн. років).

Попереду найпрекрасніша пора року – літо. Піймати прохолодний ковток повітря, збудженого пахощами літа, і на повні груди з насолодою вдихати його п’янкий аромат на березі найчистішої річки Європи – Десни, активно відпочити та поспілкуватися з природою запрошуємо до Мезинського національного природного парку.

Ніна СИМОНЕНКО, директор Мезинського Національного Природного парку



Теги:Радичів, Коропський район, природні парки, мезин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar