реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

У Гданську відкрито виготовлений у Чернігові пам'ятник князю Володимиру

У польському місті Гданськ в суботу відбулося урочисте відкриття пам'ятника хрестителю Русі, Святому рівноапостольному князю Володимиру Великому.

Участь у відкритті монумента взяли представники української громади Польщі та українське духовенство, польські політики та чиновники місцевого й загальнодержавного рівня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Польщі.

«Я задоволений тим, що цей пам'ятник відкрито саме у Гданську. Це показує, що Гданськ є відкритим містом», – заявив маршалок Сенату Польщі Богдан Борусевич.

Мер Гданська Павел Адамович підкреслив, що сучасна Європа потребує двох легень: західної – латинської і східної – греко-католицької і православної.

«Сьогодні Україна здійснює вибір, подібний до вибору, зробленого в X столітті (князем Володимиром – ред.). Хочемо побажати, щоб Україна зробила правильний вибір», – наголосив Адамович.

Голова Об'єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима з цієї нагоди підкреслив, що пам'ятник Володимиру Великому є черговим знаком присутності українців у Гданську, що вписується у довгу традицію контактів міста з Україною.

«Це все показує нам, що Гданськ є містом діалогу, місцем, в якому можемо розмовляти навіть про складні справи, наприклад «Волинь» чи операцію «Вісла», - наголосив Тима.

Як раніше повідомив агентству один з ініціаторів і співавтор проекту, відомий український художник-скульптор, який живе у Гданську, Геннадій Єршов, відкриття монумента приурочено до тисячоліття успіння Володимира.

Пам'ятник заввишки 4,5 метра виконано з глини, що походить з кар'єру поблизу Трипілля на Київщині. Святий Володимир у лівій руці триматиме великий трираменний хрест, а у правій - мініатюру церкви. Кошти на спорудження пам'ятника збирали українці не лише з Гданська, а й з усієї Польщі. Пам'ятник виготовлявся у майстерні Єршова у Чернігові.

Крім України, пам'ятники Володимиру Великому є у Лондоні, а відтепер – і у Гданську.



Теги:князь Володимир, Геннадій Єршов, гданськ, Україна - Польща, хрещення Руси


Читайте також



Коментарі (0)
avatar