реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

У Чернігові, біля Мазепи...

Один чиновник, що мусив прийти на вшанування гетьмана Івана Мазепи "за протоколом", дивувався - чому це його кожного року поминають... Йому не пояснили, певно, що пам'ятників гетьману в Україні всього три - перший у місті встановлено таки в Чернігові. Не кажучи вже про роль гетьмана у відбудові та побудові храмів і колегіуму, біля якого й поставлено ошатний пам'ятник роботи скульптора Геннадія Єршова.

Поминальну літію за гетьманом Іваном відслужив настоятель Катерининської церкви отець Роман Кіник. Знаменно, що слова молитви долинали і до Спасо- Преображенського собору, що тимчасово належить УПЦ Московського патріархату - церкві, яка досі не зняла своєї анафеми гетьману.

Вшанування гетьмана відбулося з ініціативи НАІЗ "Чернігів стародавній" та обласної організації Народного Руху. Тож вів мітинг вчений секретар заповідника Сергій Черняков, а голова обласного Руху Микола Череп не тільки говорив про велич гетьмана, але й вручив пам'ятні медалі із зображенням Мазепи скульптору Геннадію Єршову, архітектору Володимиру Павленку, дослідникам Сергію Павленку та Ользі Травкіній.

Доречно прозвучала поезія гетьмана у виконанні поета, Шевченківського лауреата Дмитра Іванова. А почесний голова обласної "Просвіти" Василь Чепурний цитував ...російські вірші. Поезіями Алєксандра Блока він доводив кочівницький характер російського народу та закликав вчасно реагувати на загрози Україні.

Нові факти з історії гетьмана Мазепи почули присутні від мазепознавця Сергія Павленка, що доводить ще раз - наша історія таки малодосліджена.

Вшанування гетьмана продовжилося невеликим концертом у Борисоглібському собору, де капела бандуристів імені Остапа Вересая виконала ряд вискохудожніх творів українських композиторів.






Теги:Гетьман Мазепа, Сергій Павленко, НАІЗ Чернігів стародавній, Народний Рух


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Слава Україні
avatar