реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

У Брянській області влада знайшла екстремістів. Серед книжок...

Хто шукає той знайде – у Брянській області відшукали екстремістів

Днями в ЗМІ Брянської області поширили новину про осіб, які сприяли розповсюдженню екстремістської літератури. Про таке повідомила прес-служба місцевої прокуратури.
Як виявилось, прокуратура у Росії час від часу перевіряє… бібліотеки. На предмет наявності літератури, яка підпадає під визначення як екстремістська. Такі перевірки — не просто формальність. За їх наслідками, які класифікуються як порушення вимог законодавства щодо протидії екстремістській діяльності, можна отримати не тільки звільнення з посади, а й цілком реальний строк, щоправда умовний.

Що ж шукають прокурори у бібліотеках у російській глибинці? Виявляється з 2002 року у РФ діє закон «Про протидію екстремістської діяльності», одне з положень якого визначає підготовку спеціального списку екстремістських матеріалів.

За рішенням російського суду будь-який матеріал, книга, стаття, відеосюжет чи художній твір може бути визнаний екстремістським. Відтак, цей матеріал потрапляє у Федеральний список екстремістських матеріалів. І з цього моменту поширення, копіювання, відтворення чи зберігання таких матеріалів є незаконним. http://minjust.ru/extremist-materials

Що ж містить цей список? На даний час він включає більше 3 тисяч назв. Це посилання на статті та політичні заяви, книги та наукові доробки, Інтернет сайти та блоги, відео та аудіо записи. Всі вони визнані такими, які загрожують державі Росія. Серед них — не тільки інформаційні заклики терористичних організацій, відео з радикальними ісламістами та тексти про «10 преступлений Путина».

Російські суди залишили місце у списку екстремістських матеріалів і чималій кількості інформації щодо України: від відозв «Правого сектору» аж до різноманітних статей політичних оглядачів щодо подій у нашій державі.
Характерно, що у відповідь на пошук за словом «Голодомор» цей Федеральний список видає цілий ряд посилань на наукові доробки істориків щодо трагічних подій Голодомору 1932-33 років в Україні.

Що ж до Брянщини, то тут у міжселищній бібліотеці (Жуковський район Брянської області) прокуратура знайшла порушення. Виявляється, з 30 березня працівники бібліотеки не проводили так звані «сверки имеющегося библиотечного фонда и поступающей литературы» з відповідним Федеральним списком екстремістських матеріалів.

Директор бібліотеки отримав жорсткий припис з вимогою усунути недоліки. А всі винні будуть притягнуті до відповідальності.



Теги:Брянськ, екстремізм, російсько- українська війна, Голодомор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar