реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

У Брянській області обговорюють ...мумію Лєніна

Два світи: поки чернігівці дискутують щодо реформ та благоустрою міста, у сусідній Брянській області обговорюють… Леніна

Про що дискутують жителі Чернігівської області у соціальних мережах та у коментарях на Інтернет-ресурсах?
Більшість тем стосуються змін у сфері охорони здоров’я. Людей також зачіпає питання субсидій і доцільності збереження тепла та енергії. Зростання цін. А ще активно обговорюють благоустрій центральної частини Чернігова. І безвіз та можливість подорожей закордон. Звичайно, торкаються і зовнішньополітичних питань. Є і скепсис щодо реформ, і одночасно розуміння того, що зміни є. Як і поступ у напряму європейської інтеграції.

У той же час, зі здивуванням натрапили у всеросійських та брянських ЗМІ публікації і опитування щодо… подальшої долі тіла Леніна. Виявляється тут вже кілька років точиться дискусія: з одного боку, прихильники збереження мавзолею як місця поклоніння одному з авторів Жовтневого перевороту, з іншого, ті, хто вважає, що тіло «вождя» час поховати.

Загалом, до даної теми російське суспільство, ЗМІ та ключові політики повертаються періодично.
Так, наразі 60% росіян заявляють про необхідність поховати тіло Леніна, яке знаходиться в мавзолеї у Москві. Половина з них вважає, що це потрібно зробити негайно, йдеться у даних всеросійського центру вивчення громадської думки. При цьому ще близько третини опитаних пропонує залишити все так, як є зараз, йдеться у повідомленні.
https://ria.ru/society/20170421/1492746503.html

Ставлення до мавзолею Леніна у росіян як і раніше неоднозначне. Близько 40% опитаних зараховують його до туристичних об'єктів і ставляться байдуже. При цьому майже стільки ж учасників опитування зізналися соціологам, що знаходження тіла Леніна на Червоній площі - неправильно і протиприродно. Ще 18% упевнені, що тіло Леніна як великого вождя повинно знаходитися в столиці.

Комуністична партія РФ загалом вважає, що поховання Леніна – це «величезна провокація проти російської державності»

Он-лайн опитування показують, що до 30% росіян досі вважають Леніна «ключовою» фігурою в історії країни. І цих громадян сусідньої держави навряд чи переконати. Адже за останні кілька десятиліть стали доступними для істориків, політиків та для всіх бажаючих свідчення та факти про криваві злочини більшовиків у 1917-1921 роках, неспростовні докази про організації голоду у 1921-1922 роках, нищення культури та церкви, розстріли селянських бунтів на початку 20-х. І провідну роль у цих процесах відігравав саме Ленін.

Проводили опитування і на одному з сайтів Брянської області. 64% опитаних висловились за поховання. Варіант «Ленін – це музейна цінність і його потрібно залишити у мавзолеї» обрали 26% респондентів. Ще 10% взагалі не турбуються щодо даного питання.
http://news.nashbryansk.ru/2017/11/20/routine/hotyat-zakopat/

Із цього приводу є висловлювання навіть перших осіб області.
«Мавзолей давно вже став певним символом, у тому числі – і символом Росії як держави, символом нашої столітньої історії. Звичайно, перепоховання Леніна можливе, але не зараз – має все ж таки пройти якийсь час», - вважає сенатор від Брянської області Сергій Калашников.

Схоже дискусія про Леніна не може полишити росіян. До того ж, його «привид» втілюється і у політичні програми. Для прикладу, поховання Леніна політичні консультанти пропонували вписати другим (!) пунктом передвиборчої програми одної ймовірних кандидаток у президенти Росії Ксенії Собчак.
* * *
Як відомо, до питання Ленін рано чи пізно звертаються всі російські політики сучасності. При цьому, реформаторами вважаються ті, хто пропонує поховати одного з авторів Жовтневого перевороту. Тих, хто вимагає зберігати мавзолей і надалі – асоціюють із консерваторами.

А от Російська православна церква виступає за поховання «вождя». І це очевидно, адже найбільших гонінь православ’я та інститут церкви зазнав саме на початковому етапі будівництва влади Рад. З іншого боку, експерти також висловлюють думку, що РПЦ і досі вважає Леніна своєрідним «ідеологічним конкурентом». Адже ностальгія по радянським часам у російському суспільстві з роками не зменшується, створюючи перешкоди для «русского міра».
* * *
Схоже, російське суспільство за останні 25 років так і не наважилось на свідоме засудження більшовиків та комуністичної партії. Ймовірно – у цьому і причина агресивності, хворобливої підозрілості до всіх держав-сусідів. Адже народ, що ототожнює свою державність із кривавими вбивцями, ніколи не оздоровиться.



Теги:Брянськ, комуністи, мавзолей Леніна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar