реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Торгівці -- за мову. Нашу мову!

Торговельна рада підприємців Ніжина вперто добивається поваги до державної мови. На черговій нараді розглядали результати обстеження вивісок та рекламних щитів, розміщених в центрі міста, на предмет дотримання мовного законодавства у зовнішній рекламі та інформації закладів торгівлі і сфери послуг за участю власників об’єктів, які допустили порушення мовного законодавства.
Деякі суб’єкти підприємницької діяльності порушують чинне мовне законодавство і, нехтуючи державною мовою, свої вивіски та рекламні щити пишуть російською, а подекуди і англійською мовами. Є випадки допущення граматичних помилок.
Ці обстеження були здійсненні на виконання протокольного рішення засідання Торговельної ради підприємців, створеної при міськвиконкомі.

Заступник міського голови В. Салогуб довів до відома присутніх статті законів0 і офіційне тлумачення Конституційного Суду України. Голова Торговельної ради підприємців міста, член правління обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка М. Шкурко звернув увагу присутніх на статтю “Чому бідні? – бо двомовні. Російська мова в Україні є економічно невигідною”, копію якої він роздрукував підприємцям для ознайомлення. Він підкреслив, що в Ніжині є високий культурний та науковий потенціал, яким можуть скористатися підприємці. Він запропонував при вирішенні питання дотримання мовного законодавства врахувати досвід м. Черкаси.

В результаті жвавого обговорення були прийняті наступні рішення:
1. Всім суб’єктам підприємницької діяльності доведену інформацію про мовне законодавство взяти до уваги та використання в роботі.
2. Головному архітектору міста підготувати проект Положення про порядок розміщення вивісок та розпорядження про його затвердження враховуючи досвід м. Черкаси.
3. Державному адміністратору підготувати листи всім підприємцям, які перелічені в акті обстеження та попередити їх про усунення порушень мовного законодавства.




Теги:українська мова, торгівельна рада, Просвіта, М.Шкурко, Ніжин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar