реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Тиран помер, хай живе новий тиран?

За повідомленнями світових ЗМІ ще 29 серпня, на 79-му році життя, помер Іслам Карімов – єдиний президент незалежного Узбекистану, що займав свій пост протягом останніх 26 років.

Одним із мотивів замовчування смерті лідера Узбекистану називають "брежнєвський сценарій". За однією з версій Леонід Брежнєв помер 7 листопада, в той час, як про його смерть стало відомо лише 11-ого.

Таким чином узбекистанське керівництво взяло собі певний тайм-аут, щоб врегулювати внутрішні питання. До такої версії схиляється і Даніл Кислов, головний редактор інформаційного агентства "Фергана", котре одним з перших повідомило про смерть лідера Узбекистану.

Іслам Карімов першим з глав радянських республік приміряв на себе титул президента. Президентом Узбекистану його обрали на сесії Верховної Ради Узбецької РСР 24 березня 1990 року.

Карімова вважали одним із найжорстокіших диктаторів сучасності. Правозахисники порівнювали його з президентом Зімбабве Робертом Мугабе і лідером Північної Кореї Кім Чен Ином.

Найкривавішою трагедією за роки правління Карімова став розгін демонстрації в місті Андижан 13 травня 2005 року. Беззбройний натовп оточили урядові війська і солдати відкрили вогонь. За офіційними даними загинули 187 людей.

Тисячі людей вийшли тоді на центральну площу Андижана з вимогами поліпшення умов життя і надання цивільних свобод.

Втім, говорити про зміну політичного клімату в Узбекистані після смерті Карімова теж не доводиться. Не маючи синів, ймовірним наступником стане хтось з близького оточення Іслама Карімова.

Ключову роль у вирішенні питання наступництва експерти віддають керівнику Служби національної безпеки Узбекистану Рустаму Іноятову, який, будучи давнім соратником Карімова, встановив негласний контроль майже над усіма інститутами державного управління в Узбекистані.

Окрім самого Іноятова, іншим претендентом на пост глави держави називають діючого прем’єр-міністра Шавката Мірзієєва. Він є головним претендентом, але в той же час його ім'я викликає найбільші побоювання у місцевого населення. Мірзієєв відомий, як один з найбільш жорстоких і корумпованих чиновників в Узбекистані. Враховуючи його вік, він теж може прийти до влади на десятиріччя.

У той же час, за непідтвердженими даними, прозахідний кандидат Рустам Азімов, який міг би скласти конкуренцію у боротьбі за президентський пос,т був арештований.

Як відзначила керівник «Асоціації прав людини в Центральній Азії» Надежда Отаєва, якщо Узбекистан очолить Шавкат Мірзієєв, ситуація в країні лише погіршиться. За її словами, Мірзієєв є людиною авторитарною, він продовжуватиме і нарощуватиме репресивну політику, родоначальником якої є Іслам Карімов.

Враховуючи, що великі геополітичні гравці теж не зацікавлені в зміні ситуації в регіоні, навряд чи ситуація в Узбекистані найближчим часом зміниться. Навіть залившись без диктатора, узбекистанське суспільство не готове позбутись диктатури.

Андрій КУЖЕЛЬ, для газети "Сіверщина"



Теги:Сіверщина, Андрій Кужель, КАРІМОВ, Узбекистан


Читайте також



Коментарі (0)
avatar