реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Тетяна Яхеєва була однією з перших

16 липня 1990 р. Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України, якою було проголошено наміри українського народу самостійно вирішувати свою долю. Незважаючи на те, що більшість у Верховній Ради складали комуністи, ідею національного відродження та державного суверенітету підтримали майже всі депутати.

Це був перший і дуже вагомий крок на шляху здобуття незалежності України. В Декларації було закріплено верховенство Конституції і законів України над союзними та недоторканість кордонів України. В документі зазначено, що Декларація є основою для прийняття нової Конституції та законів України та визначає позицію республіки при укладанні міжнародних угод. В Декларації було визначено найбільш принципові позиції, які орієнтували народ на створення самостійної, правової держави, на розвиток демократії, всебічне забезпечення прав і свобод людини. Вона стала тією цінністю, яка об’єднала суспільство у непростий час визначення свого майбутнього в серпневі дні 1991 року. Саме спираючись на Декларацію, було прийнято Акт про державну незалежність України 24 серпня 1991 року.

Серед тих, які головували за Декларацію 20 років тому були і депутати від Чернігівщини. Найбільш активну позицію займала народний депутат першого скликання від міста Чернігова Тетяна Яхеєва. Вона працювала над текстом Декларації, а трохи пізніше стала співавтором Закону України «Про економічну самостійність Української РСР».

В липні 1990 року, коли Верховна Рада прийняла Декларацію, на Чернігівщині розгорталися важливі події. В області проходив культурологічний похід «Дзвін-90», організований обласними організаціями Руху та Товариства української мови. Похід розпочався на Красній площі в Чернігові, а далі проходив в багатьох містах та селах області. Тисячі людей збиралися на мітинги-концерти, щоб почути слово правди, раніше заборонені пісні та вірші. Саме тоді вперше за 280 років в Батурині відбулася панахида за упокій душі гетьмана України Івана Мазепи.

Сьогодні, коли ми відзначаємо 20 років прийняття Декларації про державний суверенітет України, хочу привітати всіх, хто в ті части мав сміливість боротися за незалежність, всіх українських патріотів.

Володимир СТУПАК,
депутат Чернігівської міської ради,
голова обласної організації Української Народної партії




Теги:УНП, В.Ступак, 20-річчя, Т.Яхеєва, суверенітет, декларація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar