реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівські рухівці про річницю Декларації про державний суверенітет України

Сьогодні чернігівські рухівці, хоч і скромно, але згадали про річницю Декларації про державний суверенітет, прийняту 16 липня 1990 року.
Заступник голови обласної організації НРУ Василь Чепурний нагадав, що 1990 рік - це ще час влади КПСС/КГБ і декларація це ще тільки заява про наміри, а не закон. Проте вона стала основою для законів і, зокрема, Акту проголошення незалежности України. Народний Рух став рушійною силою цих змін.
У відеовключенні народний депутат IV скликання, довголітній голова чернігівського Руху Володимир Ступак детально розповів про ті події, згадавши і про роль нашого земляка Левка Лук'яненка.
Підключився до розмови і представник Українського інституту національної пам'яті Сергій Бутко, наголосивши на історичній значимості Декларації, як основи юридичного утвердження державності. Сергій Соломаха, заступник голови обласної організації Народного Руху, нагадав, що і США, як незалежна держава, також починалися із декларації.
Від імені правління товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Василь Чепурний оголосив чергову ініціативу товариства: до 35-річчя легендарного походу "Дзвін-90" підготувати і видати книгу спогадів, документів і фото. Матеріали надсилати на електронну адресу: [email protected].

Прес-служба Чернігівської обласної організації Народного Руху України






Теги:НРУ, Чернігів, суверенітет, декларація


Читайте також






Коментарі (1)
avatar
0
1
Колись таки скажуть про конституційний переворот 1994 року - дострокові вибори Президента і Верховної Ради під тиском з Донбасу, за яким проглядалися московські інтереси - згорнути державотворчі процеси, започатковані ухваленням Декларації про державний суверенітет України. Теж саме відбувалося і в Москві, і в Мінську. Наслідки даються взнаки по сьогодні, бо не подолані.
avatar