реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

"Темні" відомості -- ваше безправ'я

Яку небезпеку несе виплата заробітної плати «в конвертах»?

Переоцінити шкоду, яку завдає «конвертна» зарплата, практично неможливо. Це соціально-економічні проблеми офіційно не оформлених працівників, втрати місцевих бюджетів, фінансові санкції й кримінальна відповідальність для суб'єктів господарювання-роботодавців, які порушили податкове законодавство.

Практика свідчить, що, на жаль, ще багато працівників, які щиро радіють грошам, отриманим за «темними» відомостями, і не замислюються, що чекає їх у майбутньому.

Тож доводиться неодноразово нагадувати деякі прописні істини, щоб достукатися до свідомості таких громадян. Наприклад, людині, яка хоче отримати кредит, бухгалтерія не зможе видати довідку про розмір її фактичної заробітної плати, також це ставить під сумнів туристичну поїздку, виїзд за кордон або одержання іпотечного кредиту на придбання житла. У кожному випадку необхідне підтвердження платоспроможності громадянина.

Погоджуючись на «конверт», працівник ризикує залишитися без грошей взагалі. Його може бути звільнено без будь-яких пояснень. Схема проста і досить розповсюджена, особливо для дуже молодих або громадян пенсійного віку. Працівник виконує певний обсяг роботи, а коли приходить час розрахунку, йому замість обіцяної винагороди просто вказують на двері, а замість нього беруть наступного довірливого кандидата на посаду.

Довести, що відносно цього громадянина був факт шахрайства (без наявності документів) практично неможливо. Тому саме для захисту прав громадян держава вимагає обов'язкового оформлення трудових відносин, чи то велика фірма, чи робота у приватного підприємця.
Ухиляючись від соціальних відрахувань, роботодавець прирікає своїх людей на безправне майбутнє. Згодом, уже безробітний, громадянин ніяк не зможе довести своє трудове минуле, а, отже, прощайте надії на гідну пенсію й інші виплати.
Крім того, для роботодавця – це ідеальний спосіб впливу на трудовий колектив. Працівник потрапляє у повну залежність від настрою керівництва.

Для податківців давно став очевидним той факт, що банальне приховування заробітної плати – це лише одна ланка у ланцюзі різноманітних злочинів. Подвійну бухгалтерію ведуть не для того, щоб виплатити заробітну плату без утримання податків, тим самим, нібито, заощадивши на них. Працівник просто стає учасником небезпечної гри з Законом, назва якої «тіньова економіка». І збитки тут обраховуються далеко не тими відсотками, які він недоплатив зі своєї неоформленої заробітної плати.
Для виявлення фактів виплати заробітної плати у «конвертах» використовуються доперевірочний аналіз фінансово-господарської діяльності, обстеження місць здійснення господарської діяльності, безпосереднє спілкування з працівниками, вивчення первинних бухгалтерських документів, відпрацьовування інформації з зовнішніх джерел.
Йдеться, насамперед, про «телефони довіри», за допомогою яких податківці миттєво реагують на настрої у бізнес-середовищі.
Для податківців ДПІ у м. Чернігові про гостроту проблеми можна судити за результатами контрольно-перевірочної роботи. Перевірками встановлено, що у 89 суб'єктів підприємництва – юридичних і фізичних осіб виявлені порушення при виплатах громадянам коштів, тобто з використанням подвійної бухгалтерії. Майже у 50 випадках податок з доходів фізичних осіб у бюджет не був сплачений.
У питанні оформлення трудових відносин на сьогоднішній день по 940 суб'єктах господарювання – юридичних і фізичних особах легалізована праця 1853 - х громадян. Вони фактично працювали без оформлення трудових угод і одержували заробітну плату “в конвертах”.

Перемогти у цій боротьбі ми зможемо тільки спільними зусиллями податкового інспектора і небайдужого громадянина!

Лідія Альбоща, начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПІ у м. Чернігові




Теги:зарплата в конвертах


Читайте також



Коментарі (0)
avatar