реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Нелегальне працевлаштування та зарплата "в конвертах" — проблеми сучасності

Проблема нелегального працевлаштування та виплата заробленого у так званих «конвертах» не перший рік стоїть на порядку денному. Праця багатьох фізичних осіб використовується без укладання трудових угод та без сплати податку з доходів фізичних осіб. А це означає, що той, хто працює без оформлення трудової книжки, передусім обкрадає сам себе, адже у майбутньому така людина втрачає можливість отримати нормальну пенсію. ЇЇ призначать у мінімальному розмірі без урахування тіньового заробітку.

І це далеко не всі проблеми, з яких доведеться виплутуватися нелегалові самотужки. Йому можуть встановити ненормований робочий день і експлуатувати стільки годин на добу, скільки вважає за потрібне працедавець. Оскаржити нижчу, ніж мінімальна, зарплату він не зможе, оскільки довести, що заробив її саме на цьому підприємстві, нереально. З цієї ж причини у разі хвороби чи нещасного випадку на виробництві ні лікарняного листка, ні тим більше компенсації за каліцтво постраждалий не побачить.

Нещодавно у ДПІ у м. Чернігові відбулося засідання „круглого столу” під очільництвом заступника начальника інспекції Володимира Луценка.
Зокрема, він зупинився на такому явищі як заробітна плата “в конвертах”. Незважаючи на загальну кризову ситуацію у 2010 році, підприємствами, які перебувають на обліку у податковій інспекції, до бюджету міста за 10 місяців перераховано податку з доходів фізичних осіб 250,5 млн. грн.
Володимир Луценко зауважив, що для того, щоб у повному обсязі забезпечити надходження податку з доходів фізичних осіб до бюджету, при інспекції створено робочу групу, на засідання якої запрошуються посадові особи підприємств. Головна мета таких зустрічей – усунення передумов для мінімізації сплати податків.

“Ми постійно нагадуємо платникам податків, що стан наповнення бюджету міста безпосередньо залежить від рівня заробітної плати на підприємствах і її своєчасної виплати, також ми фокусуємо увагу громадян на проблемах, які їх очікують внаслідок отримання заробітної плати «в конвертах»: фінансові ризики, відсутність не лише пенсій, а й усіх соціальних гарантій, визначених Конституцією України”.

За січень – жовтень 2010 р. за результатами проведених перевірок підприємств донараховано ПДФО – 7,8 млн. грн., стягнуто до бюджету – 341,6 тис. грн. За порушення вимог законодавства про оплату праці передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.
На завершення засідання Володимир Луценко наголосив, що податківці докладають усіх зусиль для мобілізації податку з доходів фізичних осіб до бюджету та виявлення порушень податкового законодавства при виплаті заробітної плати. Щоб зростало виробництво і, як наслідок, міцніла економіка, підвищувалася заробітна плата, а отже, рівень сплати податків. І все це разом дасть змогу фінансувати освіту, охорону здоров’я та інші соціальні програми, спрямовані на покращення життя тих самих платників податків.

Ірина Берегова, ДПІ у м. Чернігові







Теги:зарплата в конвертах, Податки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar