реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Суд повернув московському патріархату храм у Ковпиті

Свято-Покровський храм с. Ковпита, що на Чернігівщині, громада якого у 2019 р. перейшла до Православної Церкви України, суд повернув Московському Патріархату. Проте громада ПЦУ храм не збирається віддавати.

11 лютого 2003 р. храм був переданий у безкоштовне користування релігійній громаді села (тоді УПЦ МП).

22 лютого 2019 р. громада вирішила перейти до Православної Церкви України.

«За» проголосувало 66 людей, «проти» — 7. Ще 40 підписів за вихід із Московського Патріархату передали з сусіднього села Жидиничі, жителі якого ходять до церкви в Ковпиті.

Алла Печерна, голова Ковпитської сільської ради, розповідає: «На зборах було складено протокол, зібрано підписи. Ініціативна група 16-го лютого звернулася до сільської ради, щоб ми це питання розглянули на сесії сільської ради, про скасування рішення від 2003 року.

На сесії сільської ради було винесено це питання. На сесію прибули громадяни з ініціативної групи, звичайні громадяни, які були присутні на загальних зборах з приводу переходу до ПЦУ.

Депутати сільської ради охоплюють усе населення сільської ради. І більшість, присутніх було 12 чоловік, 11 чоловік проголосувало «за» скасування цього рішення».

УПЦ МП подала до суду на сільську раду з вимогою скасувати її рішення від 22-го лютого 2019 року, як незаконне, обґрунтовучи це тим, що оспорюване рішення є ненормативним актом одноразового застосування, який є виконаним з моменту передачі приміщення від 28.03.2003, а тому дане рішення не може бути скасовано відповідачем через 16 років після його прийняття.

Депутат Ковпитської сільської ради Петро Панасюк наголошує, що будівля була передана у користування не УПЦ МП, а релігійній громаді селища. Громада 22 лютого більшістю голосів прийняла рішення про перехід до ПЦУ.

20 січня 2020 р. Київський апеляційний Господарський суд задовольнив апеляцію представників УПЦ МП і скасував рішення Ковпитської сільради про передачу приміщення храму місцевій громаді ПЦУ.

Громада ПЦУ подала відповідну апеляцію.

14 травня 2020 р. Вищий господарський суд України не задовольнив апеляцію громади, таким чином залишивши рішення попереднього суду повернути храм у використання УПЦ (МП) остаточним.

Віряни ПЦУ разом зі священиком Євгеном Ордою продовжують служби у храмі та чекають силового захоплення з боку представників УПЦ МП, про що пише отець Євген у своєму пабліку facebook з проханням про допомогу небайдужих.

Отець Євген прокоментував ситуацію РІСУ:

«В селі прихильників Московського патріархату 27 осіб, у нас в громаді ПЦУ – 902. Всі, хто будував, чи перебудовував будівлю на храм в нашій громаді, фундатори – всі за нас. У них, в загальній масі, – це колишнє керівництво колгоспу і села з проросійськими поглядами. Мають гроші і підтримку можновладців».

Як повідомляє власкор РІСУ, село Ковпита – унікальне: у ньому найбільший показник по Чернігівщині тих, хто пішов воювати з російським агресором. З 1400 населення (селищна рада складається з самої Ковпити, Шульгівки, Жидинич і Ревунова Круга) 72 воювали і воюють в АТО-ООС, один загинув.

«Хлопці вже передзвонили і сказали, що МП до храму не пустять. Майже у всіх діди були в партизанах, за що Ковпиту палили нацисти, а онуки і правнуки пішли бити російських окупантів. І тому їхні батьки проголосували про перехід парафії до ПЦУ з МП, щоб не було соромно перед дітьми», — розповідає о. Євген, який є сам родом з цього села.
РІСУ



Теги:пцу, отець Євген Орда, гібридна війна, московський патріархат, Ковпита, продажні суди


Читайте також



Коментарі (0)
avatar