реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Припинити діяльність УПЦ МП вимагають у Менській громаді

Призупинити діяльність церков УПЦ МП просять депутатів жителі Менщини. До міськради звернулися матері та родичі бійців. На території громади зареєстровані 20 приходів УПЦ МП, у Православної Церкви України їх вісім.
Ініціатори звернення говорять, що в умовах стану війни церква на території громади не може мати зв'язку з країною агресором. Депутати відповідають, що визначитися з цим на зборах громади парафіяни мають самі.

Як повідомляє Суспільне Чернігів, під Менською міською радою зібралися люди. Це парафіяни храмів Православної церкви України. Вони хочуть, щоб на період дії воєнного стану місцева влада призупинила діяльність церков УПЦ на території громади.

"Не повинно бути церкви Московського Патріархату. Зараз іде війна, убивають наших сестер, дітей, матерів, братів – усіх убивають. А ми будемо робити, щоб вона процвітала, платили податки, віддавали Москві, і знову ж скуповували зброю і наших убивали і руйнували будинки. Хіба це справедливо?"— каже місцевий житель Василь Свириденко.

22 липня у міській раді проходила сесія, на якій розглядали звернення від батьків та дружин українських воїнів щодо УПЦ.

"Син служить, брат служить, племінник служить. І дітки наші просять матерів: «Мам, ну чого це має бути у нас дві церкви поруч – українська і російська?» Вони знущаються з нас як, б’ють мирне населення. Зробіть так, щоб закрили. У нашому селі, щоб закрили цю церкву. Ми не хочемо", — розповідає жителька села Покровське Ніна Деркач.

Звернувся до депутатів міської ради священик Православної Церкви України отець Володимир Шемендюк:

"Саме існування Московського Патріархату створює конфліктну ситуацію. Тому що в той час, коли наші воїни, ризикуючи своїм життям, а життя – це найбільший дар для кожної людини, вони запитують у своїх рідних і близьких: «А що ви робите тут, в тилу? Доки тут будуть ті представники із Москви, які кожного дня потрошечки, але впливають на свідомість наших громадян?» Вони не засудили дії патріарха Кирила, який благословляє вбивство, знущання і військову агресію для нашої держави".

У відповідь депутати теж написали звернення до людей. Сказали, що підтримують батьків і дружин українських воїнів та категорично засуджують дії Росії. Але повноважень заборонити чи призупинити діяльність УПЦ вони не мають.

"У разі прийняття такого рішення, воно не матиме жодних юридичних наслідків. Рішення про зміну підлеглості релігійної громади може бути прийняте самими членами релігійної громади. Припинити діяльність релігійної громади на даний час можливо лише в судовому порядку і в установлених законодавством випадках", — каже секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко. Про це пише РІСУ

Жителька села Покровське Ніна Деркач (на фото) каже, що люди продовжуватимуть боротьбу з Московським Патріархатом:

"Ми збираємось і будемо далі звертатися, щоб тільки закрили цю церкву, Вона нам не потрібна. Ми живемо в Україні, а ні в якій Росії, не треба нам Кирила щоб того і всіх єпископів прославляють. Не хочемо. Він танки на нас послав для того, щоб убивали нас, а ми будемо молитися тому Кирилу".

За Кирила не моляться, розповідає благочинний храмів Менського благочиння УПЦ отець Василь. Він каже: на помісному Соборі 27 травня цього року церква розірвала всі зв’язки з Московським Патріархатом і вони тепер не залежать від нього. Переходити до ПЦУ вони не збираються.

Українська Православна Церква була і залишається структурною частиною Російської Православної Церкви, каже релігієзнавець Петро Кралюк:

"У травні цього року нарешті УПЦ провела так званий “Собор”, чому я кажу так званий, тому що насправді він виглядає доволі сумнівно в плані легітимності. Ніякими вони самостійними не стали, як були у складі Російської православної церкви, так і залишаються. Керівник цієї церкви, митрополит Онуфрій Березовський, є членом Синоду Російської православної церкви".



Теги:Менська міська рада, УПЦ МП, московський патріархат, Покровське, перехід в ПЦУ, пцу


Читайте також



Коментарі (0)
avatar